18. prosinec přinesl lokálně arktický den

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Noc na 18. prosince přinesla na Šumavu nejnižší hodnoty teploty vzduchu tohoto roku, podrobněji jsme o tom informovali zde. Během dne na většině míst teplota vystoupala až k -5 °C, ale na některých místech středních poloh Šumavy se udržel velmi chladný vzduch i během celého dne. To dokumentují data ze čtyř meteorologických stanic (v tabulce níže), kde byl tak poměrně výjimečně zaznamenán tzv. arktický den. V tomto případě se jedná o charakteristický den, kdy se maximální denní teplota nedostane nad -10,0 °C. V posledních letech takových to dnů výrazně ubývá, v některých zimách se arktického dne nedočkáme vůbec. Častěji se setkáváme s arktickým dnem v hřebenových partiích hor než v polohách pod 1000 m.

Ve Volarech na stanici Luční potok byl naposledy arktický den naměřen v únoru 2018 a to hned ve třech dnech, od té doby ani jednou. Za celou dobu provozu této stanice (od dubna 2011) bylo zaznamenáno pouze 9 arktických dnů, z toho nejvíce v únoru 2012 (5), více v databázi stanice na webu pocasi-volary.cz. Podobně na stanici Řasnice byly poslední arktické dny zaznamenány v únoru 2018, předtím v lednu 2016. Z toho vyplývá, jak ojedinělé tyto dny v nadmořských výškách kolem 750 m jsou.

Pro zajímavost přidáváme ještě hodnoty průměrné teploty na vybraných lokalitách dne 18. prosince. Dnešní průměrná denní teplota vzduchu byla místy ještě nižší než bylo popsáno před pár dny (příspěvek z 13.12.), a v kontextu posledních let v těchto polohách také nezvykle nízká pro druhou dekádu prosince. Např. Stögrova Huť, Jedlový potok -22,3 °C, Volary, Luční potok a Žďárek -20,2 °C, Březová Lada -19,5 °C, Knížecí Pláně -19,2 °C, Hliniště a Volary -18,8 °C …

Přehled stanic s arktickým dnem 18. prosince a maximální denní teplotou:

Lokalitamax teplota ve °C
Stögrova Huť, Jedlový potok (751 m)-13,1
Volary, Luční potok (745 m)-11,3
Březová Lada (827 m)-11,1
Řasnice (770 m)-10,9

zdroj dat: ČHMÚFZT JU,

Arktický den

Silně mrazivé mělké údolí Jedlového potoka s roztroušenými staveními osady Stögrova Huť u Volar, 18. prosince 2022, foto: J.P.

Arktický den
Louky v okolí Volar, kde byl téměř po 5 letech naměřen arktický den, foto: I.R.
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..