Fotogenické ráno na Boubíně

V současné (ne)zimě na přelomu roku jsme se za svítání vypravili za měřením na vrchol Boubína. Z Kubovy Hutě až po dřevěné schody je cesta až na pár zmrzlých ostrůvků sněhu zcela holá. Vrcholová stezka je pak z větší části pokryta sešlapaným sněholedem, který při teplotě kolem 0 °C docela nebezpečně klouzal. V lese na vrcholu v nadmořské výšce kolem 1350 m je jen poprašek sněhu, na mýtinách pak do 10 cm staršího promrzlého firnu. Na toto období nezvyklá sněhová bída i v těchto nejvyšších polohách Šumavy.

Pocit ze špatné zimy nám ale vylepšily dnešní nádherné pohledy z boubínské rozhledny při východu Slunce. Toho dnes využil také známý fotograf Boubína z Vimperka, a přestože na rozhledně silně foukalo s nárazy až k 50 km/h, bylo co fotit a přitom o čem debatovat.

Pro přiblížení atmosféry z rána 29. prosince na vrcholu Boubína připojujeme několik snímků.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..