Kolik kde zbylo vody ve sněhu?

Kolem Vánoc jsme se zabývali hodnocením výšky sněhu na Šumavě v minulých letech, projevy silné oblevy a kolik na Šumavě zbylo sněhu v těch nejvyšších polohách. Zájemce o počasí a především hydrology pak také zajímá, kolik vody ve zbylém sněhu zůstalo. Tzv. vodní hodnota sněhu (neboli sněhová vodní hodnota, SVH) se vypočítává např. z měření výšky sněhu a vážením sněhu ve sněhovém válci o známém průřezu. Takové měření se primárně provádí každé pondělí na všech klimatologických a srážkoměrných stanicích Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), pokud se na nich vyskytuje souvislá sněhová pokrývka (alespoň 4 cm). Mimo to se realizuje expediční měření na dalších zavedených profilech, zejména pak ve vybraných pramenných oblastech našich hor. Ze získaných údajů ČHMÚ následně vypočítává zásoby vody ve sněhu pro příslušné oblasti, pro přehlednost vytváří mapu, kde je SVH vyjádřena prostřednictvím barevné škály v mm (v litrech vody na metr čtvereční, stejně jako srážky). Zmíněná mapa České republiky přináší na webu ČHMÚ zajímavé porovnání stavu „před Vánoci“ a „po Vánocích“.

Porovnání množství vody ve sněhu (prostřednictvím mapy SVH) v Česku 19. a 26. prosince (zdroj: ČHMÚ)

V oblasti Šumavy se v pondělí 26. prosince vyskytovala souvislá sněhová pokrývky jen místy v nejvyšších polohách. Z konkrétního měření na zavedených měrných profilech v sedle Třístoličníku (1275 m n. m.) a české straně vrcholu Třístoličníku (1302 m n. m.) vyplynulo, že tamní sněhová pokrývka s průměrnou výškou 12 a 13 cm disponuje vodní hodnotou sněhu 44 resp. 46 mm. V každém metru čtverečním se sněhem zde tedy bylo obsaženo necelých 50 litrů vody. Podobně tomu bude i na několika málo dalších vrcholových lokalitách Šumavy, kde se nyní vyskytuje ještě ca 10 – 15 cm sněhu (např. Smrčina, Plechý, Luzný, Blatný vrch…)

Měření sněhu v oblasti Třístoličníku 26. prosince

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..