Mokrý sníh zkomplikoval dopravu

Ivo Rolčík, foto Ivo Rolčík a Jan Procházka

V noci na 6. prosince ve vyšších polohách Prachaticka a Českokrumlovska silně sněžilo při teplotách kolem bodu mrazu. Těžký mokrý sníh, který se držel na komunikacích působil problémy hlavně kamionům. I přes maximální nasazení silničářů byly problémy například na trase Volary – Prachatice nebo Volary – Želnava. Sníh díky své váze lámal i větve stromů. Došlo i na výpadky elektrické energie a to převážně ve vyšších polohách Českokrumlovska, naopak na Prachaticku bylo poruch hlášeno minimálně.

Na Šumavě napadlo nejvíce sněhu z dostupných dat na Svatém Tomáši na Českokrumlovsku 16 cm (20 cm celkem) a netradičně také ve Volarech a to 15 cm, sněhovou mapu z facebooku ČHMÚ uvádíme níže. V západní části Šumavy sněžilo jen slabě, v nižších polohách pod 600 metrů sníh napadl jen ve slabé vrstvě a díky plusovým teplotám během dne odtával. V odpoledních hodinách tak v okolí Prachatic neležel žádný.

Okraj Volar 6. prosince dopoledne
Nový sníh 6. prosince na Svatém Tomáši (980 m n. m.) na Českokrumlovsku
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..