Bouřka řádila nejvíce na Lipensku

Bouřka řádila nejvíce na Lipensku
Horní Planá při příchodu bouřky, zdroj: sumava-lipno.eu

Ivo Rolčík a Jan Procházka

V sobotu 26. srpna dorazil ve večerních hodinách na Šumavu z Bavorska velmi silný konvektivní systém. Dle FB ČHMÚ šlo o jednu z nejvýznamnější konvektivních situací tohoto roku. Už odpoledne nad Německem bouře mohutněla a nabírala na síle. Významné byly nejen její rozměry, ale i blesková aktivita, kdy nad Českou republikou dle webu In-pocasi.cz uhodilo 84 000 blesků za den, což je nejvyšší počet minimálně za posledních 10 let.

Bouře se nevyhnula ani Šumavě, i když její projevy nebyly všude stejně silné. Nejsilnější pásmo srážek zasáhlo oblast od Nové Pece přes Ktiš a Chvalšiny, kde spadlo od 60 do 85 mm srážek, viz tabulka nejvyšších úhrnů na Šumavě a v Podšumaví níže. Dále na postupu k Českým Budějovicím dosahoval úhrn srážek i přes 100 mm (Brloh 116 mm, Křenovice u Dubného 117 mm). Přívalový déšť doprovázel i velmi silný nárazový vítr, který dosahoval síly až kolem 83 km/hod. V kombinaci se srážkami tak došlo k lámání větví, ale i celých stromů, zastavena musela být železniční doprava od Lipenské přehrady do Černého Kříže u Volar. V okolí Nové Pece či Želnavy byly lokálně zaplaveny i silnice. V důsledku bouřky byly hlášeny i výpadky elektrické energie do pozdních nočních hodin, opět nejvíce na Lipensku.

Vysoké úhrny srážek byly zaznamenány i na dalším postupu bouřkového systému přes jižní Čechy, kdy například v Hluboké nad Vltavou napršelo 86 mm, v Borkovicích 80 mm, v Českých Budějovicích 66 mm, v Tučapech u Soběslavi 61 mm. V Tučapech také dosáhl Černovický potok 3. stupně povodňové aktivity, na Šumavě pouze Blanice dosáhla 1. SPA na hlásném profilu Blanický mlýn.

Šumava a okolí, úhrn srážek 26. srpna 2023
staniceúhrn srážek
Nová Pec87
Chvalšiny85
Jelení84
Lackenhäuser (D)84
Plechý72
Sonnen (D)72
Waldkirchen (D)72
Duschlberg (D)68
Ktiš, Tisovka66
Bouřka řádila nejvíce na Lipensku
Srážky od 26. srpna 8.00 do 27. srpna 8.00, zdroj: ČHMÚ
Poloha bouřky 26. srpna 2023 v 19:30, zdroj: radar.bourky.cz
Poloha bouřky 26. srpna 2023 v 19:50, zdroj: radar.bourky.cz

zdroj dat: ČHMÚ, pocasi-meteo.cz, novapec.cz, in-pocasi.cz, pvl.cz, dwd.de

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..