Kolik kde zatím přibylo sněhu?

V severozápadním vlhkém proudění kolem tlakové níže nad Skandinávií se na Šumavu dostavilo dlouho očekávané trvalejší sněžení. Zajímalo nás, kolik kde do dnešního rána přibylo sněhu, a tak jsme se podívali na údaje šumavských meteorologických stanic k včerejšímu a dnešnímu ránu (31. ledna 2023 v 7 h). Sněžení bylo doprovázeno silným větrem, který např. na Velkém Javoru dosahoval v nárazech rychlosti až 98 km/h, i proto jsou hodnoty změny výšky sněhu často hodně rozdílné.

Nicméně nejvíce sněhu přibylo dle očekávání v nejvyšších polohách hraničního hřebene Šumavy. Např. na meteorologických stanicích Velký Javor 13/53 cm (přírůstek sněhu za 24 h činil 13 cm/celková výška sněhové pokrývky 31. ledna v 7 h byla naměřena 53 cm), Dreisessel 13/37 cm, Grainet-Rehberg 13/15 cm, Plechý 18/47 cm, Sv. Tomáš-Horský potok 18/30 cm, Smrčina 22/52 cm, Blatný vrch 15/41 cm, Vorderfirmiansreut 14/23 cm, Rokytská slať 14/26 cm, Almberg 11/24 cm, Březník 10/30 cm, Lindberg-Buchenau 10/21 cm, Poledník 9/34 cm, Modrava 9/20 cm, Strážný 9/19 cm, Zwiesel 8/14 cm, atd..  Naopak poměrně malý přírůstek sněhové pokrývky zaznamenal vzhledem ke své nadmořské výšce např. Boubín 4/25 cm, Větřín 4/20 cm nebo Churáňov 5/20 cm, pouhé 2 cm změnu oproti včerejšku hlásí např. Černá v Pošumaví a Vyšší Brod.

Sněhová pokrývka se od včerejšího dne, kdy se provádí podrobnější měření sněhových charakteristik, viditelně změnila, i když jak vidno dle uvedených lokalit v různé míře. Tento týden se určitě výška sněhu ještě nepochybně významně změní. Zajímavé budou hodnoty výšky sněhu zejména v těch nejvyšších polohách Šumavy v pátek, kdy se Vám je pokusíme opět co nejvíce přiblížit v pravidelném sněhovém servisu.

zdroj dat:  FZT JU, VÚV TGMČHMÚÚH AVČR, NP Šumavawetteronline.dePřF UKwetter-eggerszell.dehorskasluzba.cz

Zasněžené záběry webkamer z rána 31. ledna, vlevo Třístoličník – Dreisessel (zdroj: bergfex.cz/neureichenau) a vpravo Roklanský potok na Modravě (zdroj: sumavanet.cz)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..