Mimo hraniční hřebeny sněhu poskrovnu

Začátkem března by se v horských oblastech Česka a v čase probíhajících jarních prázdnin předpokládal spíše zájem o nějaké vyžití na sněhu, ovšem letošní zima častěji než jindy přeje i pěším výletům. Jak jsme informovali v článku Zásoba vody ve sněhu je letos nízká, leží i v hřebenových partiích Šumavy sněhu podprůměrné množství, situace odpovídá spíše polovině dubna než první březnové dekádě. Mimo hraniční hřebeny je situace obecně ještě horší, což se potvrdilo při našem výstupu na vrcholy Bulov (966 m) a Hvězda (1145 m) nedaleko Želnavy. Druhý jmenovaný vrchol je velmi dobře viditelný na cestě z Volar k Lipenské přehradě, jde o dominantní a z části odlesněný vrch. Oba zmíněné vrcholy mají nesouvislou sněhovou pokrývku do 5 cm, pouze lokálně v zastíněných místech leží sněhu více. Díky odlesnění je z Hvězdy nádherný výhled na hraniční hřeben Plechý – Trojmezná – Třístoličník. Údolí Vltavy nad Lipnem je jako na dlani. Z fotografií je patrné, že sníh prakticky všechen roztál.

Pokud máte rádi turisty méně navštěvovaná místa s krásným výhledem, nebudete zklamáni. Pouze výstup na příkrý vrchol Hvězda je docela náročný, díky divokému terénu, křovinám, balvanům a zbytkům dřeva.

Záběry z Želnavska ze dne 4. března 2023
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..