Mrazivé květnové ráno

Mrazivé květnové ráno
Mrazivé ráno 4. května pohledem z Kvildy směrem k Jezerní slati (zdroj: sumavanet.cz)

Poté, co nás ve středu opustila zvlněná studená fronta, se v noci na čtvrtek na celém území vyjasnilo a teplota na více místech spadla pod bod mrazu. Na nízké teploty ve vegetačním období spojené s přízemním mrazem, který může škodit vegetaci, upozorňovala výstraha ČHMÚ.

Silnější mráz zaznamenaly tradičně mrazové lokality ve vyšších a horských polohách. Nejsilnější mráz byl naměřen na stanici Kvilda – Perla, a to rovných -8,0 °C, při zemi tam byla minimální teplota -10,2 °C. Na severu byl nejsilnější mráz na stanicích Jizerka rašeliniště a Horní Jizera s hodnotou -7,3 °C, v přízemní vrstvě Horní Jizery jsme pak naměřili minimum dokonce až -13,4 °C.  Silně mrzlo i v Krušných horách. Přehled lokalit, kde bylo zaznamenáno mrazivé květnové ráno s minimální teplotou vzduchu ve 2 m pod -7 °C, uvádíme v tabulce níže.  Podobný květnový mráz není na mrazových lokalitách výjimečný, nicméne vloni v květnu teplota pod -7 °C neklesla, jak je vidět z přehledu minim za loňský květen

Mrazivé květnové ráno ale zažili i v nižších polohách. Například na stanici Velké Chvojno (386 m n. m.) byl zaznamenán ve čtvrtek k ránu mráz -2,6 °C, v přízemní vrstvě -5,1 °C, na stanici Turnov, Sedmihorské mokřady (250 m n. m.) to pak bylo -1,3 °C a přízemně -3,8 °C (zdroj: ČHMÚ).   

Minimální teplota vzduchu 4. května 2023    
LokalitaTeplota ve 2 m v °C LokalitaTeplota ve 2 m v °C
Kvilda – Perla-8,0 Horská Kvilda, u Hamerského potoka-7,4
Jelení, u mostu-7,9 Horní Jizera-7,3
Rokytská slať-7,8 Jizerka rašeliniště-7,3
Rolava-7,7 Velká Jizerská louka-7,1
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..