Mrazivé počasí na Boubíně

V poslední dekádě ledna jsme se po nadprůměrně teplém období přece jen dočkali zimního počasí. To je aktuálně doprovázeno celodenním mrazem, hustou oblačností, místy i tvorbou ledovky a silné námrazy. Sněhu ale zatím moc nenapadlo.

27. ledna jsme se vypravili za měřením sněhu na vrchol Boubína.  Přivítalo nás poměrně mrazivé počasí, na vrcholu Boubína meteorologická stanice měřila téměř celodenně teplotu kolem -8 °C, k tomu pocit chladu umocňoval mrazivý vítr ze severních směrů. Na vyšlapané stezce z Kubovy Hutě severní cestou leží většinou od 10 do 15 cm sněhu. Automatická meteorologická stanice Kubova Huť ráno hlásila 13 cm, podobně na tom jsou Basumské louky, kde jsme v průměru naměřili 14 cm výšky sněhu a v něm do 30 mm vodní hodnoty sněhu (30 litrů vody na 1 m2). Vrcholová oblast Boubína má pak 20 cm vysokou sněhovou pokrývku s vodní hodnotou sněhu 40 mm. Prakticky stejně jsme naměřili v okolí Johnova kamene, ale v hustějším vzrostlém lese o něco méně.  Nejvyšší šumavskou sněhovou pokrývku této zimy tak zatím, nejen na Boubíně, registrujeme stále nezvykle v prvním zimním měsíci, jak je zřejmé z prosincového mapového přehledu sněhu.

Zimní atmosféru z ranní cesty na Boubín 27. ledna, která se značně liší od té slunečné na konci roku, přibližují následující snímky.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..