Na Šumavě vyjely stroje do sněhu

Předpovídaná sněhová nadílka se na Šumavu dostavila a tak se konečně v plné míře uplatnily stroje k tomu určené. Usedlíci vzhledem k slušné výšce nového sněhu s výhodou využili strojovéhoparku a vyjeli do sněhu se sněžnými frézami, provozovatelé roleb na úpravu lyžařských běžeckých stop zase hned ráno na tomu určené trasy, např. v okolí Kvildy, jak ukazují snímky níže.

Sněhová pokrývka se 2. února ráno ve vyšších polohách Šumavy pohybovala většinou od 30 do 50 cm, na hřebenech hor potom hlásí meteorologické stanice přes 80 cm vysokou sněhovou vrstvu (např. Velký Javor 83 cm, Blatný vrch 84 cm, Smrčina a Luzný 85 cm, Plechý 83 cm), z Březníku výzkumníci hlásí 65 cm sněhu, Pramen Vltavy má sněhu přes 50 cm, Stráž nad Bučinou 60 cm, Kvilda a České Žleby více než 40 cm, Volary hlásí 33 cm…. Podrobnější údaje o výšce sněhu z celé Šumavy pak nabídneme v tradičním pátečním servisu.

Úklid nového sněhu na Šumavě 2. února
Úklid sněhovou frézou na silničce pod Almbergem 2. února

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..