Obleva zvedá hladiny toků

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Obleva, kterou několik dní předem avizoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), v plné síle zasáhla Šumavu. Teploty neklesly pod nulu už v noci na 18. února, naopak během nočních hodin se oteplovalo. Zesilující vítr a občasné mrholení při plusových teplotách umocňovaly tání sněhové pokrývky. Před oblevou ležel sníh na české straně Šumavy v souvislé vrstvě zhruba od 700 m n.m., během 18. února se hranice souvislosti posunula asi o 100 metrů výše. Teploty se v podhůří Šumavy při čerstvém větru dostaly 18. února po poledni k 12 °C, v polohách kolem 1000 metrů bylo kolem 5 °C a nejvyšší šumavské polohy měly ve stejný čas lehce nad 2 °C. Sníh tak odtává ve všech polohách. Srážkové úhrny zaznamenávají především hřebenové partie, v podhůří na závětrné straně Šumavy srážky nejsou.

Pro sněhovou pokrývku je aktuálně likvidační hlavně silný a teplý vítr. Problematika vlivu větru při vyšších nadnulových teplotách na intenzitu tání sněhu není pravděpodobně stále náležitě zdokumentována a analyzována, proto při předpokládaných nízkých srážkách nebyla zřejmě ani dostatečně dopředu potřeba vydávat výstrahu na rychlé vzestupy hladin toků odvodňujících Šumavu. Všechny šumavské toky jsou díky popsané oblevě sice na rychlejším vzestupu již od nočních hodin, ale situace nikde zatím nedosahuje povodňového stupně. Bezpochyby je ale v okolí vodních toků na místě odpovídající bdělost.

Volarský potok v centru města 18. února 2023, výška hladiny 50 cm
Volarský potok 18. února 2023 v okrajové části Volary – Mlýny
Úbytek sněhové pokrývky (bílá čára) na grafech dvou horských stanic Bučina a Kubova Huť, zdroj ČHMÚ
Řasnice u Hliniště
Řasnice u Hliniště
Řasnice u Hliniště a Teplá Vltava v Lenoře 18. února
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..