Od vyšších poloh tvorba ledovky

Od vyšších poloh tvorba ledovky

Tlakovou níži, která přinesla o víkendu místy vydatnější sněžení, vystřídala tlaková výše. Díky ní je na Šumavě již druhý den mlhavé počasí. Aktuálně (24. ledna) je v polohách pod 600 metry teplota většinou těsně nad bodem mrazu, naopak výše je teplota pod nulou a díky mrznoucímu mrholení a vysoké vzdušné vlhkosti se tvoří nebezpečná ledovka a námraza. Led pokrývá všechny povrchy. Stromy a keře pod vrstvou ledu, která místy dosahuje až jednoho centimetru, začínají praskat. Komunikace jsou zledovatělé a je potřeba jízdu přizpůsobit zhoršeným jízdním podmínkám.

Nízká oblačnost se drží většinou do nadmořské výšky kolem 1150 m, výše bylo 24. ledna od dopoledních hodin většinou slunečno a teplota se držela kolem bodu mrazu, jak dokládají snímky z webkamer na Hochfichtu (meteopress.cz) a na Bučině (sumavanet.cz). Nízká oblačnost se ale díky severnímu proudění na německé i rakouské straně Šumavy rozpouštěla, na české straně Šumavy se slunce v podhůří neukázalo vůbec. Stejný ráz počasí vydrží ještě ve středu 25. ledna a částečně i ve čtvrtek. Postupně musíme počítat s dalším sněžením. Horské polohy mají zatím sněhu výrazně pod průměrem, informovali jsme o tom v aktualitě „Na hřebenu sice zima, ale sněhu málo„.

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..