Počasí a lyžařské trasy připomínají duben

Foto: Jan Procházka, Antonín Vojvodík, Veronika Šustková a Jan Jirák

Velmi teplé počasí, výška sněhu a lyžařské trasy v posledních dnech v mnohém připomínají duben. Jak informoval na svém FB profilu ČHMÚ, na jihozápadě Česka opět padaly teplotní rekordy. Ani se nechce věřit, že máme stále zimní měsíc únor. Důsledkem silné víkendové oblevy (informovali jsme v článku) a současného nadprůměrně teplého počasí jsou i velmi omezené sněhové podmínky v oblasti Šumavy.  Ve středu 22. února vystoupila teplota vzduchu např. na Horské Kvildě na 12,5 °C a na Březníku v nadmořské výšce 1137 m dokonce na  13,2 °C, podobně v necelých 900 m n. m. v Borových Ladách 13,8 °C. Nejvyšší teplotu vzduchu na Šumavě zaznamenaly ve středu 22. února meteorologické stanice Volary 14,6 °C a Nové Údolí i Řasnice shodně 14,3 °C v necelých 800 m n. m. Vůbec nejvyšší teplotu v České republice zaznamenala stanice v podhůří Šumavy ve Vyšším Brodě (15,4 °C) Není proto ani divu, že i na Šumavě jde jarní vegetace do květu a létají včely, zatímco stávající ještě sjízdné lyžařské trasy doznávají výrazných trhlin ve sněhu.

Pro vyznavače bílé stopy se tak v době probíhajících jarních prázdnin značně ztenčily možnosti, kde si aktuálně v lyžařských trasách obstojně sklouznout na běžkách. Jak dokazují snímky pod článkem, je to ještě dobře možné mezi Modravou a Březníkem, nebo např. v okolí bavorského Almbergu. O poznání horší situace s výrazným narušením lyžařské trasy (ale při jistém nadšení pro skluz stále možná) je v oblasti Kvild či Prášil, nebo z Modravy k Javoří Pile. Je třeba připomenout, že o víkendu se uskuteční tradiční běžecké závody Šumavský skimaraton, a to právě ve zmíněné sněhově ještě nejpříhodnější oblasti Modrava, Březník, Černá hora, Pramen Vltavy a směr Kvilda.

Počasí tak vzhledem k současným teplotám přes den a sněhovým poměrům připomíná více polovinu dubna než měsíc únor. O víkendu se už má ale více ochladit, začít sněžit a počasí vrátit blíže normálu, jak by se na poslední dekádu února slušelo. Sněhu nám ale pravděpodobně zatím kromě těch nejvyšších poloh příhraniční oblasti Šumavy moc nenapadne.

Průběh teploty vzduchu na šumavských meteorologických stanicích Březník (1137 m) a Řasnice (770 m) s výrazným maximem 22. února 2023

Teplota vzduchu na meteorologické stanici Březník 22. února
Teplota vzduchu na meteorologické stanici Řasnice 22. února
Teplota vzduchu na meteorologické stanici Volary 22. února
U Řasnice (800 m n. m.), 22. února 2023

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..