Pokračující mrazy nejen na Šumavě

Jan Procházka, Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík

Po včerejší nejnižší teplotě zimní sezóny naměřené na stanici Kvilda – Perla (-29,9 °C) navázala i dnešní noc na 7. února silnými mrazy. Podmínky na Šumavě nebyly tak příznivé pro pokles teploty jako v předešlé noci, ale i tak padaly velmi silné hodnoty mrazu.

Stejně jako včera zaznamenaly nejnižší teplotu meteorologické stanice Kvilda Perla a Žďárek, a to konkrétně -28,4 °C, resp. -28,1 °C. Více také mrzlo v Jizerských horách, kde na stanicích našeho tamního spolupracovníka byla naměřena minima teploty pod -25 °C. Konkrétně na stanici Jizerka rašeliniště to bylo -26,5 °C a na stanici Horní Jizera -26,6 °C. O něco severněji na výzkumné stanici Velká Jizera pak bylo naměřeno minimum ve 2 m -26,7 °C (zdroj: VÚV TGM a FSv ČVÚT). Silně mrzlo v Jizerských horách tradičně i v osadě Jizerka, kde meteorologové ČHMÚ na tamní stanici naměřili minimum teploty -25,9 °C.

Z mrazových lokalit dalších pohoří dnes v Novohradských horách na meteorologické stanici Pohoří na Šumavě, kterou jsme u tamní stejnojmenné osady stavěli v roce 2014, byla naměřena zcela stejná minimální teplota vzduchu jako včera, tedy -27,1 °C.

Na mráz -25 °C a více se kromě šumavských stanic Kvilda – Perla, Žďárek, Rokytská slať, Knížecí Pláně, Stögrova Huť, Jedlový potok a Březník, dostala minimální teplota v Krušných horách, a to na stanici Jelení u mostu, -25,1 °C. Stejně jako včera, chyběla jediná desetina k dosažení 25 stupňového mrazu šumavské meteorologické stanici Březová Lada :).

Níže uvádíme grafy průběhu teploty s výrazným ranním mrazem tentokrát z Jizerských hor (zdroj: ČHMÚ), webkamer z Jizerky (zdroj: ČHMÚ a Hydronet, z.s.), následně pak graf průběhu teploty vzduchu na šumavských stanicích Kvildě – Perle a Březníku, kde je zřejmě noční narušení poklesu teploty vlivem přechodně zhoršených podmínek.

Pohledy webkamerami na mrazivé ráno 7. února na osadě Jizerka (zdroj: ČHMÚ a Hydronet, z.s.)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..