Polární záře výjimečně viditelná i ze Šumavy

Jak bylo avizováno během neděle, objevila se vysoká šance na večerní pozorování polární záře i nad naším územím.  Referoval o tom například ČHMÚ na svých FB stránkách. Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře, jež jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Vyskytují se proto běžněji v oblasti kolem geomagnetického pólu Země, v našem případě se jedná o severní polární záři (Aurora Borealis). Záleží pak na dalších okolnostech, jak daleko se její projevy dají pozorovat. Předpověď se vyplnila a původ včerejší zprvu nečekané a vzácné situace vysvětlují odborníci na webu České astronomické společnosti.

Na našem území je tedy obecně o něco běžnější, podobně jako v létě noční svítící oblaka,  pozorovat polární záři na severu našeho území, než na jihu, kde je to spíše ojedinělé. V neděli 23. dubna však byla polární záře výjimečně viditelná i ze Šumavy. Nejlepší doba pro pozorování byla od 21.30 a 22.30 SELČ.  Polární záři ze Šumavy zachytili jak někteří pozorovatelé, např. při meteorologické stanici v Chotěšově, tak webové kamery. Níže prezentujeme snímky pořízené webkamerou společnosti Meteopress z vrcholu Smrčiny (Hochficht) mezi 21.30 a 21.45 SELČ. Viditelné však byly světelné projevy i níže položenými kamerami, jako jsou na Kvildě, ve Volarech či z Frauenau.

Snímky polární záře z webkamery společnosti Meteopress ze šumavské Smrčiny 23.4.2023 mezi 21.30 a 21.45 SELČ

Snímky polární záře z webkamery Frauenau (zdroj: foto-webcam.eu), z Kvildy (zdroj: sumavanet.cz) a z Volar (zdroj: město Volary/ sumava.eu)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..