První letošní červencový mráz na Šumavě

Slibované vyjasnění sebou přineslo v noci na 3. července i výraznější pokles noční teploty, na některých lokalitách i pod bod mrazu. První letošní červencový mráz jsme zaznamenali na šesti šumavských stanicích. Nejnižší hodnotu -1,4 °C naměřila stanice Kvilda – Perla, o šest desetin slabší mráz pak stanice Rokytská slať a Žďárek.

Nejsilnější přízemní minimum teploty registrovala opět Kvilda – Perla společně se stanicí Knížecí Pláně, a to s hodnotou mrazu -4,7 °C. Přehled lokalit, kde na Šumavě 3. července mrzlo, přinášíme v tabulce. Kromě Šumavy se ve 2 m mráz jinde nevyskytoval. Přízemní mráz byl zaznamenán na vícero lokalitách, kromě v tabulce uvedených to bylo například na našich dalších šumavských stanicích Březová Lada (-4,0 °C), Nové Údolí (-2,2 °C), Stögrova Huť, Jedlový potok (-1,3 °C),  Arnoštov (-0,9 °C), Řasnice (-0,6 °C) a Volary, Luční potok (-0,1 °C).

První letošní červencový mráz v těchto dnech není na Šumavě nic výjimečného, podobně mrzlo na některých mrazových lokalitách vloni 2. a 3. července. V roce 2018 byl na Perle 2. července naměřen mráz -5,2 °C, na Horské Kvildě, u Hamerského potoka -4,3 °C, na Knížecích Pláních nebo Žďárecké slati mráz -3,6 °C  s přízemním minimem -7,0 °C tenkrát spálil letorosty nízkých smrků. K tomu letos v těchto dnech při slabších letních mrazech zatím nejspíše nedošlo.

Tabulka. Nejnižší hodnoty teploty vzduchu včetně přízemních minim 3. července 2023

LokalitaMinimální teplota v 2 mPřízemní minimum v 5 cmLokalitaMinimální teplota v 2 mPřízemní minimum v 5 cm
Kvilda – Perla-1.4-4.7Knížecí Pláně-0.6-4.7
Rokytská slať-0.8xHorská Kvilda, pod Plání-0.1-3.6
Žďárek-0.8-4.6Horská Kvilda, u Hamerského potoka-0.1-3.2
zdroj dat: ČHMÚ a vlastní
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..