Rekordní letní mráz

S červnem u nás začalo meteorologické léto, které ale zatím letos doprovází velmi chladné noci. Na mrazových lokalitách je tak noční mráz na denním pořádku. Na stanici Kvilda – Perla nebo Horská Kvilda mrzne nepřetržitě každou noc už od 26. května, na stanici Jizerka rašeliniště v Jizerských horách dokonce od 25. května, tedy už 11 nocí v řadě. Pravděpodobně rekordní letní mráz pro Krušné hory byl však zaznamenán na tamní stanici Jelení, u mostu, kde byla naměřena v noci na 4. června velmi nízká minimální teplota -7,2 °C, na nedaleké Rolavě to bylo -5,9 °C (zdroj: ČHMÚ). Na Šumavě naměřila nejnižší teplotu -5,5 °C stanice Kvilda – Perla, v Jizerských horách pak Jizerka rašeliniště -5,6 °C.  Na stanici Kvilda Perla nejsou letní mrazíky pod -5 °C ničím výjimečným, od roku 1986 tamní pozorovatel Antonín Vojvodík na této stanici zaznamenal podobný mráz již 70 krát. Nejsilnější letní mráz zde byl naměřen 6. června -7,9 °C v roce 1991. Na Šumavě se tedy dnes o rekordní letní mráz zdaleka nejednalo, mrazivější zde byl naposledy například červen 2021.

Přehled lokalit s nejnižší minimální teplotou pro 4. červen 2023 uvádíme v tabulce níže. Zajímavé minimální hodnoty teploty byly zaznamenány v přízemní vrstvě, na stanici Horní Jizera dosáhl přízemní mráz až na minimum -13,4 °C, na šumavských Knížecích Pláních pak na -10,2 °C.  Příčinou stálého slunečného počasí posledních dnů beze srážek je rozsáhlá tlaková výše nad západní Evropou, kvůli které dochází kromě poklesu nočních teplot i k prohlubujícímu se suchu a riziku vzniku požárů (výstraha ČHMÚ). Tlaková výše ale postupně slábne a počasí pravděpodobně v pondělí přinese od jihu na větší část území změnu.

Tabulka. Letní mráz s minimem teploty vzduchu ve 2 m pod -2 °C na vybraných mrazových lokalitách nad ránem 4. června 2023

LokalitaMinimální teplota v °CLokalitaMinimální teplota v °C
Jelení, u mostu-7.2Horská Kvilda, u Hamerského potoka-4.2
Rolava-5.9Knížecí Pláně-4.2
Jizerka, rašeliniště-5.6Horská Kvilda-3.5
Kvilda – Perla-5.5Javoří Pila-3.2
Horní Jizera-5.4Kepelské Zhůří-2.7
Velká Jizerská louka-5.2Stögrova Huť, Jedlový potok-2.3
Rokytská slať-4.7Hliniště-2.2
Jizerka-4.5Arnoštov-2.1
Orlické Záhoří-4.4Březová Lada-2.1
Žďárek-4.3

zdroj dat: ČHMÚÚH AV ČRPřF UKFZT JUVÚV TGMNP Šumava

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..