Teploty připomínají květen

Teploty připomínají květen

Teploty v prvních dnech astronomického jara (jaro začalo 20. března) připomínají spíše květen než poslední březnovou dekádu. V přílivu velmi teplého vzduchu se teplotní maxima zastavila 22. a 23. března často nad 15 °C, v těch nejvyšších polohách na 10 °C. Jde tak o teploty vysoko nad dlouhodobým průměrem. Díky teplému počasí se i předčasně začíná probouzet příroda, předstih je dle České televize asi 14 dní. Sněhová pokrývka díky nadprůměrným teplotám je výrazně pod průměrem konce března, souvislá vrstva sněhu se drží pouze v polohách nad 1200 m.

Teplota vzduchu se nad hranici 20 °C na Šumavě zatím nedostala, jiná situace byla na jižní Moravě, kde hned několik stanic zaznamenalo maxima nad 22 °C. Vůbec nejvyšší teplotu v České republice naměřila dle informací facebooku ČHMÚ stanice Brod nad Dyjí 22,5 °C. V podhůří Šumavy teploty šplhaly až k 19 °C (Husinec, Vlkonice), maxima kolem 17 °C zaznamenaly polohy kolem 750 m (Volary, Řasnice). V polohách kolem 1000 m, byly maxima nejčastěji kolem 14 °C. Nejvyšší šumavské polohy zaznamenaly 23. března teploty od 9 °C (Blatný vrch) po téměř 13 °C (Boubín).

V následujících dnech ale dojde k výraznému poklesu teplot, dle aktuální předpovědi bude nejchladněji v první polovině následujícího týdne, kdy příliv studeného vzduchu dle předpovědi ČHMÚ vyvrcholí 28. a 29. března. Teploty budou v nočních a ranních hodinách klesat výrazněji pod bod mrazu. Vzhledem k tomu, že je vegetace, jak bylo zmíněno, v předstihu, může mráz napáchat nemalé škody. Navíc by mělo všech šumavských polohách sněžit a od vyšších poloh se přechodně vytvoří souvislá sněhová pokrývka, která bude v druhé polovině týdne vlivem následného oteplení rychlé odtávat.

Teplota vzduchu na územé České republiky připomíná květen
Teplotní graf stanice ČHMÚ v Husinci, kde se teplota zastavila na 19 °C
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..