U Prášil až 4 cm velké kroupy

U Prášil až 4 cm velké kroupy
Kroupy v okolí Srní, foto Václav Sklenář

Ivo Rolčík, Jan Procházka a Václav Sklenář

10. července přecházela přes Českou republiku studená fronta, která se nevyhnula ani Šumavě. Na frontě se lokálně tvořily bouřky, které doprovázel silný nárazový vítr a ojediněle i krupobití. Srážkové úhrny byly ale většinou slabé. Nejvyšší úhrn z šumavských stanic zaznamenaly stanice na Pancíři, a to 17 mm, na Horské Kvildě u Hamerského potoka 15 mm, následoval Boubín a Kubova Huť s 11,5 mm, Stodůlky u Křemelné s 11 mm, Basum s 9,2 mm. Na ostatních šumavských stanicích to bylo ale jen mezi 1 mm a 5 mm. Vyskytly se i místa, kde prakticky téměř nekáplo.

V okolí Prášil a Srní padaly kroupy o průměru až 4 cm, což jsou dle serveru In-pocasi.cz zatím největší letošní kroupy zaznamenané na území České republiky.

Další bouřky přijdou v noci na 12. července z Německa, opět půjde o lokální přívalové srážky, které doprovodí silný vítr, který může způsobit lokální škody.

Bouřka nad Šumavou 10. července v 18:20, zdroj: radar.bourky.cz

zdroj dat: ČHMÚ, Povodi Vltavy s. p. a VÚV TGM, v.v.i.

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..