Ve Volarech leží 60 cm sněhu, nejvíce za 17 let

Ivo Rolčík a Ivo Rolčík jr.

Klimatologická zima, která začala 1. prosince, přinesla na Šumavu nevídané přívaly sněhu. Trvalé sněžení zasypalo především Českokrumlovsko a Prachaticko a to nejen horské polohy, ale i podhůří Šumavy. Díky vydatnému sněžení vyhlásil hejtman Jihočeského kraje kalamitní stav v celém kraji. Krajské město České Budějovice hlásí 41 cm sněhu, Husinec u Prachatic má 63 cm, napadlo zde 60 cm za jediný den. Ve Vimperku leží 43 cm, v Černé v Pošumaví 51 cm a na Kubově Huti 75 cm. Vůbec nejvíce sněhu připadlo na Bučině u Kvildy, kde stanice ČHMÚ hlásí 96 cm vysokou sněhovou pokrývku. Přitom zde 1. prosince leželo 37 cm, informovali jsme v pravidelném sněhovém servisu. Na mnoha místech jsou nesjízdné komunikace, nejezdí vlaky ani náhradní autobusová doprava, hlášeny jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie. A sněžení pokračuje i v sobotu 2. prosince přes den, i když intenzita už postupně slábne. Nejintenzivnější sněžení zasáhlo Šumavu v noci na 2. prosince, kdy napadlo i několik centimetrů sněhu za hodinu.

V rozsáhlejší fotogalerii přinášíme snímky z Volar, kde za 24 hodin napadlo 47 cm sněhu a celková výška dosáhla 60 cm. Jde o druhou nejvyšší prosincovou výšku sněhu za posledních 60 let! Než se takové přívaly sněhu odklidí, bude to trvat. Technické služby na to bohužel svými silami a prostředky nestačí, vypomůžou soukromé firmy. Více sněhu v prosinci leželo ve Volarech naposledy v prosinci roku 1981 (90 cm). Naposledy tolik sněhu jako v těchto dnech leželo ve Volarech v únoru (118 cm) a březnu (110 cm) roku 2006.

Volary 2. prosince 2023 dopoledne

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

2 Comments

  1. Jen pro informaci;
    Prachatice leží níže a v pátek jsem odklízení 14cm sněhu, v sobotu 50cm =64cm.

    • Truskovice u Vodňan
      Takovou sněhovou nadílku jsme tu také už hooodně dlouho neměli 85 cm 🙂

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..