Bouřce předcházel silný vítr

Bouřce předcházel silný vítr
Noční bouřka na Šumavě zaznamenaná webkamerou na Berghütte Schareben, zdroj: foto.webcam.eu

Ivo Rolčík a Jan Procházka

V noci na 12. července přecházel přes Šumavu od západu velmi výrazný bouřkový systém. Ten s sebou přinesl nejen tolik potřebné srážky, ale doprovázel ho velmi silný vítr, který kolem 2. hodiny ranní na cca 20 minut výrazně zesílil. Zesílení větru zapříčinilo mimo jiné i prudký vzestup teploty, který byl nejvíce patrný v údolích, kde došlo po západu slunce při jasné obloze k výraznějšímu poklesu teploty. Bouřka tak teplý vzduch doslova hnala před sebou. Vzestup teploty byl lokálně i o 8 °C až 12 °C, jak dokládají grafy stanic z Volar a Rokytské slatě. Nejvyšší náraz větru zaznamenali němečtí meteorologové na vrcholu Velký Javor (29 m/s) a také u Lipenské přehrady v Černé v Pošumaví (23,9 m/s) nebo v Nové Peci (22,8 m/s, zdroj: novapec.cz). Přehled nejvyšších nárazů větru uvádíme v tabulce níže.

Bouřka při svém postupu z Německa dále na východ postupně ztrácela na své intenzitě. Srážek bouřkové pásmo moc nepřineslo, podobně jako při přechodu studené fronty předevčírem (odkaz zde). Nejvyšší úhrn z celé Šumavy 15,4 mm zaznamenaly bavorské stanice DWD Sonnen a Kirchberg , na české straně dle dat NP Šumava a ČHMÚ to byly srážkoměry na Javoří Pile 14,2 mm, na Bučině 12,6 mm, v Prášilech 11,6 mm, v Borových Ladách a Strážném, stejně jako na stanici ÚH AVČR Jezerní hora a stanici FZT JU Pasečná, Mlýnský potok 11,5 mm. Naproti tomu třeba v Husinci spadlo dle ČHMÚ pouze 2,7 mm, ve Vimperku a Vyšším Brodě 4,5 mm.

12. července 2023
Lokalitamax náraz m/szaokrouhleno
Velký Javor (D)29,0
Černá v Pošumaví23,9
Nová Pec22,8
Velhartice22,1
Zwiesel (D)21,9
Volary, Tolarova ul.21,5
Ktiš, Tisovka21,5X
Český Krumlov20,0X
Vyšší Brod20,0X
Klatovy19,0X
Churáňov18,0X
Volary, ČOV17,0X
Strakonice16,0X
Husinec15,0X
Vlkonice14,0X
Kašperské Hory13,0X
Hojsova Stráž11,0X
zdroj dat: ČHMÚ, wetteronline.de, novapec.cz
Bouřce předcházel silný vítr
Graf stanice Volary a noční vzestup teploty těsně před bouřkou o 8 °C
Bouřce předcházel silný vítr
Graf stanice Rokytská slať a noční vzestup teploty těsně před bouřkou o 12 °C
Poloha bouřkového systému 12. července 2023 ve 2:20 SELČ, zdroj: radar.bourky.cz
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..