Na mrazovkách opět přituhlo

Na mrazovkách opět přituhlo, což pociťuje zejména přízemní vegetace

Z meteorologického léta máme za sebou skoro dva týdny, ale teplota vzduchu přestože je poměrně slunečno, se zatím drží letním hodnotám poněkud zpátky. V první dekádě června jsme referovali o silném mrazu v Krušných horách, kde se podařilo naměřit pro letní období dosti extrémní teplotu (článek zde). Ve druhé dekádě, aby nezůstala pozadu, se v noci z 12. na 13. června také zcela vyjasnilo, tentokrát na většině našeho území, a na mrazovkách opět přituhlo.

Nejsilnější mráz -4.4 °C zaznamenala také stanice Jelení v Krušných horách a -4.0 °C stanice Horní Jizera v Jizerských horách. Tam se také objevil nejsilnější přízemní mráz, kdy přízemní teplotní čidlo tam naměřilo nejnižší hodnotu -11.2 °C. Na Šumavě mrzlo tradičně nejvíce na Perle s minimem -3.9 °C a minimum -3.7 °C naměřili shodně stanice Žďárek a Horská Kvilda, pod Plání. Nejsilnější přízemní minimum jsme naměřili na stanici Knížecí Pláně s hodnotou -9.7 °C. Přehled nejnižších naměřených teplot, včetně přízemních minim na vybraných stanicích, uvádíme v tabulce níže.

Jak dokumentují hodnoty mrazu ve 2 m a současně v přízemní vrstvě, tak vegetace to na mrazovkách nemá jednoduché ani v létě. V příštích dnech by se ale mělo počasí postupně měnit, jak avizuje na svých FB stránkách ČHMÚ, podobné silnější noční mrazíky se tudíž nepředpokládají.

Tabulka. Nejnižší teplota vzduchu včetně přízemních minim na vybraných stanicích naměřené v noci a nad ránem 13. června 2023

LokalitaMinimální teplota v 2 mPřízemní minimum v 5 cmLokalitaMinimální teplota v 2 mPřízemní minimum v 5 cm
Jelení, v Krušných horách-4.4xRolava-3.1x
Horní Jizera-4.0-11.2Horská Kvilda-2.8x
Kvilda – Perla-3.9-8.5Jizerka-2.8-7.6
Horská Kvilda, pod Plání-3.7-8.2Velká Jizerská louka-2.8x
Žďárek-3.7-9.4Stögrova Huť, Jedlový potok-2.6-4.7
Jizerka, rašeliniště-3.6xHaidmühle-2.2x
Rokytská slať-3.5xNové Údolí-2.2-7.1
Horská Kvilda, u Hamerského potoka-3.4-8.8Orlické Záhoří-2.1x
Knížecí Pláně-3.4-9.7Volary, Luční potok-2.0-3.5
x – stanice přízemní teplotu neměří
zdroj dat: ČHMÚÚH AV ČRPřF UKFZT JUVÚV TGMNP Šumava
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..