Na Šumavě před koncem ledna ve znamení námrazy

Foto: Jan Procházka, Sláva Čáp a Jiřina Kuncová

Díky rozsáhlé tlakové níži nad jihovýchodní Evropou k nám proudí chladný a vlhký vzduch, který společně s nízkou oblačností způsobuje na mnoha místech již několik dnů vypadávání slabých srážek v různém skupenství a tvorbu námrazy. Místy se jednalo i o ledovku. Námraza pak sice dělá radost milovníkům zimních projevů počasí, ale především starosti a problémy lesníkům, silničářům, energetikům, ale i třeba meteorologům kvůli lámání větví a stromů, tvorbě námrazy na drátech vysokého napětí, meteorologických stanicích a dalších zařízení.

Vlhké a mrazivé počasí naopak umožňuje provozovat zimní sporty a turistiku i při celkem nezvykle nízké výšce sněhové pokrývky. Na své si přijdou i fotografové. Současnou atmosféru zimního počasí se sněhem a námrazou na Šumavě jsme se z části pokusili zachytit prostřednictvím několika snímků z okolí Českých Žlebů, Křišťanova a Libína.  

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..