Silný mráz před Velikonocemi

Silný mráz před Velikonocemi
Březník 6. dubna 2023 ráno

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Začátek měsíce dubna přináší teploty výrazněji pod průměrem, aktuálně i díky přílivu studeného vzduchu od severovýchodu. Po prvních dvou srážkově vydatnějších dnech měsíce dubna, kdy v horských polohách přešel déšť i ve sněžení (např. v článku z 1. dubna) se razantněji ochladilo. V nočních hodinách znatelně mrzne ve všech šumavských polohách, což může vzhledem ke stavu vegetace způsobit nevratné škody, zejména pak na květech stromů v nižších polohách podhůří Šumavy. Byla k tomu také vydána a aktualizována výstraha ČHMÚ. V polohách přibližně nad 700 metry zatím vegetace není v takové fázi, aby ji mráz výrazněji poškodil. V podhůří Šumavy klesly noční teploty v noci na 5. dubna až k -6 °C (Husinec, Vlkonice, Klatovy), přízemní teplota zde byla lokálně i pod -10 °C. Výrazný mráz byl 5. dubna i v nejvyšších šumavských polohách, hřebenové stanice naměřily minima kolem -10 °C, např. na Boubíně, kde jsme byli i s fotoaparátem, to bylo -10,1 °C (aktualita zde), podobně i na Plechém nebo Blatném vrchu. Díky vyjasnění a uklidnění větru byly nejnižší teploty ve známých mrazových kotlinách. Tabulku lokalit, kde na Šumavě teplota 5. dubna klesla pod -12 °C uvádíme níže vlevo pod textem. Kromě Šumavy zaznamenaly takto nízkou teplotu ve stejný den v Jizerských horách (stanice Jizerka rašeliniště -13,3 °C, Horní Jizera -12,9 °C a Velká Jizerská louka -12,7 °C), v Krušných horách (stanice Jelení, u mostu -12,5 °C a Rolava -12,8 °C) a v Novohradských horách (stanice Pohoří na Šumavě -12,1 °C). V noci ze středy na čtvrtek 6. dubna byl na mnoha lokalitách zaznamenán také silnější mráz, ale díky zvětšené oblačnosti nedosahoval hodnot předchozí noci. V podhůří Šumavy byly minima kolem -3 °C, v hřebenových partiích kolem -6 °C a v mrazových kotlinách opět pod -10 °C. Nejnižší šumavské hodnoty z 6. dubna uvádíme pro porovnání v pravé tabulce.

Obdobné mrazy nejsou počátkem dubna až tak výjimečné, ale vzhledem k letošním předčasným projevům jara mohou v těchto dnech působit více nepříjemností než bývalo v minulých letech zvykem.

5. dubna 2023 – minima na Šumavě pod -12 °C
Lokalitamin teplota
Rokytská slať-14,5
Kvilda – Perla-14,4
Horská Kvilda, u Hamerského potoka-13,9
Březník-13,8
Knížecí Pláně-13,2
Pasečná-13,0
Horská Kvilda-13,0
Žďárek-12,2
Stögrova Huť-12,2
6. dubna 2023 – minima na Šumavě pod -9 °C
Lokalitamin teplota
Rokytská slať-13,1
Kvilda – Perla-12,8
Březník-12,6
Horská Kvilda, u Hamerského potoka-12,3
Horská Kvilda-11,8
Pasečná-11,2
Knížecí Pláně-11,0
Žďárek-10,3
Stögrova Huť-9,9

Zdroj dat: : ČHMÚÚH AV ČRPřF UKFZT JUVÚV TGM,

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..