Silný jarní mráz, na Rokytské až -16 °C

Silný jarní mráz 26. března časně ranním pohledem z Horské Kvildy, zdroj: pensionhelenahones.cz

Po nedělním a pondělním sněžení se v noci na úterý vyjasnilo a na sněhové pokrývce klesaly teploty vzduchu hluboko pod bod mrazu. Na silný jarní mráz byla vydána i výstraha ČHMÚ. Při dlouhodobě teplotně nadprůměrném období jsou dnes zaznamenané hodnoty minim teploty vzduchu v tomto trendu poměrně výraznou odchylkou. Nejníže poklesla teplota vzduchu na stanici Rokytská slať, kde jsme zaznamenali minimum -16,4 °C. Silný jarní mráz pod -10 °C naměřily i další stanice na Šumavě. Mimo Šumavu mrzlo nejvíce na stanici Horní Jizera -11,9 °C.

Na mrazových lokalitách nejsou podobné hodnoty teplotních minim v poslední dekádě března výjimkou, zaznamenány byly v tomto období i hodnoty pod -20 °C. Pokud jde o 26. březen, tak v roce 1998 byl na stanici Kvilda – Perla naměřen mráz -21,6 °C, přesně před 10 lety to bylo -18,7 °C, na stanici Rokytská slať -17,1 °C (zdroj dat: A. Vojvodík a ČHMÚ). Přesto dnešní silný mráz na Rokytské slati řadíme v poslední dekádě března mezi ty nejsilnější. Přehled 10 stanic, které v noci na 26. března 2024 naměřily nejsilnější mráz uvádíme v tabulce níže. Příznivé podmínky pro noční poklesy teploty dokládají také přízemní minima teploty, kde nejvíce u země na sněhu mrzlo na stanici Žďárek -18,6 °C, Kvilda – Perla -16,7 °C a Knížecí Pláně -15,9 °C. V dalších dnech se již tak silný jarní mráz neočekává a mělo by se v přílivu teplého vzduchu postupně oteplovat.  

Tabulka. 10 vybraných lokalit, kde byl 26. března 2024 naměřen nejsilnější mráz (zdroj dat: ČHMÚ, A.V., J.P. a O.D.)

Lokalita/staniceTmin °CLokalita/staniceTmin °C
Rokytská slať-16.4Horní Jizera-11.9
Kvilda – Perla-13.8Stögrova Huť, Jedlový potok-11.8
Žďárek-13.7Knížecí pláně-11.8
Březník-13.5Jizerka, rašeliniště-11.3
Horská Kvilda, u Hamerského potoka-12.1Jizerka-11.2
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

One comment

  1. […] naměřeno pod -10 °C, na Rokytské slati dokonce -16,4 °C, jak jsme hned v úterý informovali v aktualitě na našem webu. Netrvalo dlouho a den nato, ve středu, naopak padaly teplotní rekordy maximální teploty […]

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..