První listopadový sníh a říjen bez sněhu na vrcholcích Šumavy

Po přechodu studené fronty jsme po delší přestávce opět zaznamenali sněhovou pokrývku. Ta se začala tvořit již v pátek 4. listopadu odpoledne nejdříve na vrcholech Smrčiny, Boubína nebo hřebenu Trojmezné, aby se pak s postupujícím ochlazením vyskytla zanedlouho i v nejvyšších polohách západní Šumavy. Zatímco na Smrčině nebo Třístoličníku (Dreisessel) sněhová pokrývka záhy roztála, na jiných lokalitách se udržela do sobotního rána a mohl zde tak být do statistik zaznamenán den se sněhovou pokrývkou. Přehled lokalit a registrovaných výšek sněhové pokrývky přinášíme v tabulce níže, podobně pak obrázky ranního sněhu ze šumavských webkamer.

Sněhová pokrývka na začátku listopadu je v nejvyšších polohách běžným jevem, ovšem nevšedním jevem byla absence sněhové pokrývky po celý měsíc říjen. Jak informoval na svém webu Český hydrometeorologický ústav, od roku 1961 se tak na Českých horách stalo letos teprve potřetí (viz graf č.1). V případě pouze Šumavy je to jev o něco častější, nicméně naposledy zde byl říjen zcela beze sněhu v roce 2006, jak ukazuje graf č.2 maxim výšek sněhu v říjnu od roku 1983 na vrcholech Velký Javor (Grosser Arber), Plechý a Churáňov.

Přehled lokalit s výškou sněhové pokrývky 5. listopadu v 7 hodin

    
 lokalitacm 
 Blatný vrch3 
 Plechý3 
 Grosser Arber3 
 Boubín2 
 Jezerní hora2 
 Lusen2 
 Poledník2 
 Trojmezná2 
 Malá Mokrůvka1 
 Basumský hřeben1 
 V Koutě1 
    

Graf převzat z Facebookové stránky ČHMÚ

zdroj dat: ČHMÚarber.de a sumava.eu

(jp)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..