Slunečný víkend a běžky na horní Šumavě

Zatímco střední a nižší polohy Šumavy byly po většinu víkendu zality nízkou oblačností, nejvyšší a příhraniční oblasti si užívaly pěkného slunečného počasí. Tyto polohy navíc disponují sněhovou pokrývkou zpravidla více než 20 cm, což umožnilo některým nadšencům vyrazit za celkem slušnou zimní atmosférou už i na běžkách, jak ukazují níže pod textem sobotní snímky z Březníku nebo nedělní snímky z okolí bavorského Almbergu. Z nich je také patrné, že v bavorském podhůří je sněhu opravdu jen poskrovnu. Oficiální běžkařská sezóna bývá na Šumavě zahajována od 15. prosince, kdy také poprvé vyjíždí na tomu vyhrazené lyžařské trasy rolby s frézou a stopotvarem po celé Šumavě, pokud to sněhové podmínky dovolí. Do té doby jsou zmíněné trasy využívány ještě také k provozním účelům, proto se na nich v této době stále setkáváme se stopami ve sněhu rozličného původu. V příštích dnech si minimálně do čtvrtka na Šumavě sluníčka moc neužijeme, zato by se mohlo ochladit a spadnout i pár cm sněhu. Jestli se do zmíněného 15. prosince sněhové podmínky vylepší natolik, aby mohly vyjet rolby na lyžařské trasy i v okolí tradičních šumavských center běžeckého lyžování, se s jistotou předpovědět nedá, ale nadějné vyhlídky pro to existují 🙂

To přesně před rokem panovalo na počátku prosince na hřebenech Šumavy nevlídné počasí s tvorbou silné námrazy (článek z 2. 12. 2021) a bylo přes půl metru sněhu (sněhový servis 3. 12. 2021). Po dalším sněžení pak týden na to (tedy o něco dříve než 15. prosince) vyjely na horní Šumavě rolby na lyžařské trasy (např. trasa na Březník 10. prosince 2021).

Snímky z letošního prvního prosincového víkendu

Slunečná neděle pod Almbergem s výhledem k Boubínu a dále na nízkou oblačnost

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..