Bylo letošní září na Šumavě nejteplejší?

Jak kde. V mediích jsme mohli zaznamenat, že letošní září bylo v průměru teploty vzduchu historicky nejteplejší jak v Praze Klementinu (s průměrnou měsíční teplotou 19,6 °C a odchylkou od normálu +3,6 °C se umístilo na 1. místě z 249 dosavadních září), tak v celé České republice (tisková zpráva ČHMÚ), v Evropě i celosvětově. V Evropě se jednalo o odchylku +2,5 °C od průměru referenčního období (normál z let 1991 – 2020), globálně pak tato odchylka činila +0,9 °C, jak prezentuje zdroj climate.copernicus.eu.

Pokud zůstaneme více při zemi a především na Šumavě, reálnější představu pro letošní září z hlediska teploty vzduchu nám mohou poskytnout naměřená data na konkrétních meteorologických stanicích.

Na nejzavedenější šumavské profesionální meteorologické stanici na Churáňově meteorologové ČHMÚ v září naměřili průměrnou měsíční teplotu vzduchu 13,8 °C. Jedná se o nejvyšší zářijovou průměrnou teplotu vzduchu od roku 1961, odchylka od normálu let 1991 – 2020 zde letos byla úctyhodných +4,1 °C. Pro zajímavost lze uvést, že v letošním září byla průměrná teplota vzduchu na Churáňově vyšší, než je zde dlouhodobý průměr pro měsíc červenec. Ještě vyšší odchylku od normálu, +4,7 °C, zaznamenali meteorologové na nejvýše položené šumavské stanici na Velkém Javoru (Grosser Arber, zdroj: DWD), dosavadní rekordně teplé září 2006 pak bylo letošní hodnotou 13,0 °C překonáno o 1,1 °C.  Nejvýše položená stanice na české straně, Blatný vrch, zaznamenala letos podobný měsíční průměr teploty vzduchu 13,1 °C.. Nejteplejší září od roku 1961 bylo také na stanici Vyšší Brod, kde letošní průměr 14,3 °C překonal dosavadní nejvyšší měsíční teplotu vzduchu z roku 1987, ale zde „pouze“ o 4 desetiny. Stejně tak o 4 desetiny byla na stanici Březník v Luzenském údolí překonána dosavadní nejvyšší průměrná teplota 9,0 °C z roku 1999 (zde ovšem ještě nejsou kompletní data z pravděpodobně rekordně nejteplejšího září 1987). O dvě desetiny byl překonán nejvyšší zářijový průměr z roku 1999 i na stanici Hojsova Stráž, ale zde se měří pouze od roku 1989. Ve Vimperku na stanici v městské zástavbě byly překonány hodnoty z nejteplejších měsíců září let 1987, 1999 a 2006 skoro o jeden stupeň letošní hodnotou 15,2 °C. Z výše uvedeného se může zdát, že letošní září muselo být nejteplejší po celé Šumavě i v podhůří.  

Díky slunečnému charakteru počasí s minimem srážek byly ale po většinu září přece jen některá údolí o poznání chladnější než vyvýšené nebo městské lokality. Stanice v Černé v Pošumaví u přehradní nádrže Lipno naměřila stejnou průměrnou teplotu 13,5 °C jako doposud nejvyšší z roku 1999 (stanice má také o něco kratší pozorovací řadu od roku 1994).  Stanice na Horské Kvildě, u Hamerského potoka, kde Antonín Vojvodík měří teplotu vzduchu od roku 1978, zaznamenala průměrnou měsíční teplotu v letošním září 9,9 °C, to je o dvě desetiny méně než v roce 1987.  Podobně na nedaleké stanici Kvilda – Perla byl letošní průměr 9,0 °C  o půl stupně chladnější než v září zmiňovaného roku 1987. Na stanici Řasnice bylo nejteplejší září v roce 1999 a 2006, letošní průměr 11,8 °C teplotně vyrovnal třetí v pořadí, kterým zde bylo září 1987. Průběh letošního září na Řasnici s častými nočními poklesy teploty vzduchu přibližuje graf níže pod textem. V podhůří Šumavy stanici Husinec chyběly do vyrovnání nejteplejšího září 1987 dvě desetiny stupně, tak se letošní hodnota průměru 15,2 °C teplotně zařadila na druhé místo společně s rokem 1982. Podobně na stanici ve vzdálenějších Klatovech chyběly 3 desetiny do vyrovnání maxima 16,6 °C z roku 1982, letošní hodnota tak zůstala na druhém místě společně s rokem 2006.

Zajímavé může být i porovnání letošní průměrné měsíční  teploty u nedalekých meteorologických stanic ve Volarech. Zatímco v městské zástavbě byla naměřena nejvyšší průměrná zářijová teplota od počátku měření (rok 2007) s hodnotou 13,7 °C, tak 1 km vzdálená stanice ČHMÚ na okraji města zaznamenala průměr 11,9 °C a stanice za městem (Volary, Luční potok) dokonce pouze 11,3 °C, tedy rozdíl kolem 2 °C na měsíčním průměru.  

Je tedy zřejmé, že letošní září bylo i na Šumavě teplotně výjimečné, s výraznými rozdíly, ne ovšem všude rekordní. Někde tak zůstanou v popředí měsíčních průměrů starší maxima, zejména z extrémně teplého září 1987, kdy navíc ještě některé zdejší stanice neměřily. Pro přehlednost, některé stanice, kde byly překonány hodnoty pro letošní září a kde zůstaly ty starší, uvádíme níže v tabulce. Jak bylo zmíněno výše, pro území Česka letos rekordně vysoké průměry zaznamenaly stanice v Praze Klementinu (19,7 °C) nebo v Brně Tuřanech (19,5 °C), naopak nejnižší hodnoty průměrné zářijové teploty byly naměřeny na šumavských stanicích Kvilda – Perla (9,0 °C), Březník (9,4 °C)  a Rokytská slať (9,7 °C), tedy v rámci Česka rozdíl kolem 10 °C. Mimo Šumavu bylo v letošním září průměrně nejchladněji na Sněžce a v krušnohorském Jelení (10,4 °C), o desetinu vyšší průměr pak naměřily jizerskohorské stanice Jizerka rašeliniště a Horní Jizera.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..