Červenec 2023 na Šumavě z pohledu srážek

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

V červenci na našem území napršelo v průměru 59 mm, což představuje 66 % z normálu úhrnu srážek za období 1991–2020 . V Jižních Čechách to pak bylo pouze 49 % normálu, což je zde při letošním průměrném úhrnu jen 46 mm hodnoceno jako srážkově podnormální měsíc, v oblasti Plzeňského kraje byl měsíc srážkově ještě jako normální, kdy průměrný úhrn 59 mm představuje 68 % normálu 1991–2020 (zdroj: ČHMÚ). Z hydrologického hlediska byl měsíc červenec podprůměrným až výrazně podprůměrným měsícem, v důsledku minima spadlých srážek, které byly převážně lokálního charakteru, v průběhu prvních tří týdnů v červenci narostl celkový počet „suchých“ profilů (více v měsíční zprávě ČHMÚ).  

V oblasti Šumavy byla v červenci zaznamenána podobná nerovnoměrnost v úhrnu srážek, kdy v západní části pohoří napršelo obecně více než v té jihovýchodní. Navíc výrazné rozdíly byly i z pohledu jednotlivých dekád, kdy první dvě dekády července se srážkově vůbec nevyznamenaly, zatímco ve třetí dekádě přeci jen více zapršelo a měsíc tak nakonec srážkově v součtu nedopadl úplně špatně. Nejvyšší úhrn 128,8 mm jsme zaznamenali na výzkumné stanici Poledník, naopak nejnižší srážky 26,2 mm v oblasti Šumavy a Šumavského podhůří zaznamenali meteorologové ČHMÚ na stanici Husinec. Pouze 10 meteorologických stanic (z celkového počtu více než 160, které vstupují do hodnocení pro oblast Šumavy) zaznamenalo srážkový úhrn 100 a více mm. Prostorové rozložení srážek na Šumavě včetně její bavorské a rakouské části s konkrétními úhrny z evidovaných meteorologických stanic pro červenec 2023 poskytuje klimatologická mapa.

Mapa srážek zobrazuje kromě konkrétních měsíčních úhrnů i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa měsíčních srážkových úhrnů širší oblasti Šumavy za červenec 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..