Duben u Lipna s minimem slunce

Duben u Lipna s minimem slunce
z archivu: duben 2018 u Lipna

Duben byl dle informací Českého hydrometeorologického ústavu z pohledu slunečního svitu podprůměrný. V rámci celé České republiky úhrn dosáhl jen 70 % dlouhodobého průměru. Meteorologická stanice v Černé v Pošumaví měří sluneční svit od roku 1996. Letošní dubnové trvání slunečního svitu 92 hodin bylo vůbec nejnižší za celou dobu měření, tedy za posledních 28 let (1996 – 2023). Ještě se nestalo, aby nebyla v dubnu překročena hranice 100 hodin, až letos. Přitom průměr pro měsíc duben z dostupných dat je necelých 175 hodin. Sluneční svit dosáhl na břehu Lipenské přehrady v dubnu 2023 pouhých 52,5 % průměru. Slunce zde v měsíčním součtu svítilo více jak v březnu (128 hod.), tak dokonce i v únoru (96 hod.), kdy je nižší počet dní a dny jsou navíc výrazně kratší.

Hodně oblačnosti znamenalo u Lipna i poměrně hodně srážek. Ty sice nebyly v dubnu rekordní, ale rozhodně nadprůměrné, napršelo 168 % průměru. Měsíční úhrn 73 mm byl 4. nejvyšší za 30 let měření v Černé v Pošumaví. Ani z pohledu průměrné teploty nelze mluvit o klasickém dubnu posledních let. Teplota 4,1 °C byla 3. nejnižší za 30 let měření a 1,9 °C pod průměrem let 1994 – 2023.

Duben se u Lipna snažil dohnat to, co zima promarnila jak z hlediska teploty, tak i srážek. Vyznamenal se však především velmi často zataženou oblohou.

Duben u Lipna s minimem slunce
Duben u Lipna s minimem slunce
Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..