Duben ve Volarech mimo normál

Duben ve Volarech mimo normál
Volary 15. dubna 2023

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Duben je za námi a rozhodně to byl meteorologicky zajímavý měsíc. K dispozici máme již data ze stanice umístěné v centru Volar. Asi nikoho nepřekvapí, že duben skončil jako teplotně podprůměrný. Měsíční teplota v zástavbě dosáhla jen na 4,3 °C, což je o celé 2 °C pod průměrem posledních 17 let. ve Volarech. Jak informoval server In-pocasi.cz na svých facebookových stránkách, jde o třetí duben v řadě pod dlouhodobým průměrem. Pozornost si z pohledu teplot zaslouží minimální měsíční teplota. Ta dosáhla v dubnu hodnoty -7,9 °C, což sice není nijak silný mráz, ale v lednu tohoto roku bylo měsíční minimum vyšší než v dubnu a to -7,2 °C. To je docela výjimečné. Za zmínku stojí i dubnové teplotní maximum 19,3 °C, které bylo nejnižší za 17 let měření a teprve podruhé se stalo, že v dubnu teplota nepřekročila hranici 20 °C.
Přišlo Vám, že v dubnu bylo srážek více než je obvyklé? Úhrn srážek necelých 87 mm je pro Volary druhý nejvyšší za posledních 15 let, pouze v roce 2017 spadlo více vody (94 mm). Přitom srážkový průměr pro Volary je pouhých 47 mm, v několika letech nespadla ani třetina vody co letos.
Sněhová pokrývka se může zdát v dubnu ve Volarech neobvyklým jevem, ale není tomu tak z pohledu statistik. Sníh ležel v souvislé vrstvě alespoň v jednom dni v dubnu za posledních 15 let hned 10 letech. I letos sníh opakovaně napadl, ležel celkem 4 dny, v tomto ohledu se duben sněhově nijak nevymykal z průměru.
Zajímavá je i statistika slunečního svitu v dubnu roku 2023. Slunce jsme si příliš neužili, tomu odpovídá i suma pouhých 95 nasvícených hodin. Je to dokonce méně než v březnu (113 hod.), kdy je paradoxně den výrazně kratší.
Díky nadprůměrnému počtu zatažených dní byl i nízký počet dnů s teplotou pod bodem mrazu (tzv. mrazový den). Tady využijeme dat ze stanice u Lučního potoka, kde mrzlo v dubnu pouze 16x, což je nejnižší počet za 12 let měření. Průměrně mrzne na okraji Volar v dubnu 23x.

Z výše uvedeného vyplývá, že duben byl z pohledu meteorologa zajímavým měsícem. Venkovním aktivitám, jako turistice, cyklistice či zahrádkářům nebo zemědělcům ale příliš nepřál.

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..