Dubnové počasí ve Vimperku

Antonín Vojvodík a Jan Procházka

Dubnové počasí ve Vimperku
Chladné dubnové počasí ve Vimperku s popraškem nad městem

Letošní dubnové počasí ve Vimperku bylo pod vlivem velmi častých severních až severovýchodních situací. Výsledkem toho byl teplotně podprůměrný měsíc. V městské zástavbě byla naměřena průměrná měsíční teplota 5,4 °C, což je sice jen necelý stupeň pod dlouhodobým průměrem od roku 1961, ale více než 1,5 °C pod průměrem posledního normálového období z let 1991 až 2020. Dlouhodobé teplotní rozdíly měsíce dubna ve Vimperku jsou značné. Nejchladnější duben byl v roce 1982 s průměrnou měsíční teplotou jen 3,0 °C, následován dubnem 1980 s průměrem 3,1 °C, naopak nejteplejší v roce 2018 s měsíčním průměrem dokonce 11,9 °C, s odstupem pak duben 2009 s průměrem 9,9 °C.

Srážkově byl duben ve Vimperku výrazně nadprůměrný a s měsíčním úhrnem 101,5 mm se zařadil na 4. místo v porovnání dubnových úhrnů od roku 1961. Nejvyšší dubnový úhrn byl ve Vimperku 122 mm v roce 1980, naopak nejnižší 4,8 mm v roce 2007. Nejdeštivějším dnem zde byl letos 14. duben, kdy napršelo necelých 35 mm. Pouze 7 dní v měsíci bylo zcela beze srážek. Srážkové bohatý měsíc se projevil i na letos častěji vydatném průtoku říčky Volyňky.

Slunečního svitu zde naopak bylo velmi málo, podobně jako v celém Česku (tisková zpráva ČHMÚ). V ranních a dopoledních hodinách během letošního dubna napadl několikrát sněhový poprašek, naposledy tomu bylo 20. 4. To vloni ve Vimperku napadlo 3. dubna 11 cm sněhu, nejvíce v dubnu pak opět v roce 1980, kdy zde bylo naměřeno rovných 40 cm.

Po velmi teplé druhé polovině měsíce března, kdy vegetace byla už ve značném předstihu, duben svým chladnějším počasím naopak tento předstih postupně srovnával do normálu. Ve výsledku chladný a deštivý duben způsobil zpoždění některých jarních prací a až v samém závěru měsíce začaly rozkvétat některé druhy třešní.

Dubnové počasí ve Vimperku v roce 2023 shrnují také grafy teploty a srážek pod textem včetně několika vybraných snímků.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..