Inspekční cesta po meteorologických stanicích Šumavy

Ve dnech 26. až 28. července 2023 jsme ve spolupráci s pracovníky ČHMÚ provedli inspekční cestu po vybraných šumavských meteorologických stanicích, včetně několika výzkumných. Inspekční cesta zahrnovala kontrolu aktuálního stavu příslušné stanice a jejího okolí, kontrolu vlastního měření a souběžná expediční měření, například manuální měření úhrnu srážek. Za tři dny jsme navštívili několik stanic na česko-bavorském pomezí, včetně například stanic Dreisessel, Haidmühle, Nové Údolí, Řasnice, Strážný a dalších, a cestu ukončili symbolicky na profesionální meteorologické stanici ČHMÚ Churáňov. Lze konstatovat, že navštívené stanice byly ve velmi dobrém stavu, je o ně řádně pečováno a příslušné diskuse s jejich provozovateli přinesly mnoho zajímavých poznatků. Během tří zmíněných dnů panovalo velmi proměnlivé počasí, od polojasné oblohy se Sluncem a nočními přízemními mrazíky až po dešťové přeháňky nebo silný vítr. Inspekční cesta po meteorologických stanicích slouží kromě kontroly také pro následné věrohodnější interpretace měřených veličin a klimatologická hodnocení.

Zmíněnou akci na Šumavě přibližujeme níže také prostřednictvím několika snímků. Foto: P. Lipina, J. Procházka, I. Rolčík a V. Šustková

Na Churáňově
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..