Na Nový rok i s ČT na Knížecím Stolci

Novoroční doslova jarní počasí jsme využili k expediční výpravě do oblasti Knížecího Stolce, kde bude v letošním roce výrazně omezen vstup v důsledku zpřísnění režimu ve vojenském prostoru Boletice a 1. leden byl na dlouho poslední možností tento vrchol volně navštívit.  Vrcholová oblast celého prostoru má poměrně vysokou nadmořskou výšku, vrchol Knížecího Stolce pak kótu 1236 m, kde je navíc dřevěná rozhledna z roku 2012 poskytující stále velmi pěkné výhledy.

Z hlediska meteorologického nás mj. zajímalo, jak si zde v dnešním rekordně teplém počasí vede sněhová pokrývka. Přestože v polovině prosince zde napadlo až kolem 30 cm sněhu, který poté ve velmi chladném počasí promrznul (info zde), následná vánoční obleva a současné vysoké teploty udělaly své. V celé oblasti, resp. její přístupné části, zbyly jen v těch vyšších polohách opravdu zbytky sněhu mezi hustějšími rychle rostoucími smrčky, případně ve stinných místech u cesty. Nedá se již hovořit ani o nesouvislé pokrývce, nicméně dle stavu místních potůčků je zřejmé, že i tající zbytky sněhu stále celkem významně dotují jejich koryta vodou. Během dnešní rekordní teploty vzduchu se ovšem většina sněhových zbytků proměnila ve vodu poté, co např. naše nedaleká meteorologická stanice v Arnoštově zaznamenala přes den teplotním čidlem hodnotu až 14,3 °C. To se v lednu od roku 2014, kdy v Arnoštově teplotu pravidelně měříme, ještě nestalo. Tající voda ze sněhu z okolí Knížecího Stolce teče potůčky na jedné straně do Vltavy nebo rybníku Olšina, potažmo do Lipna, na druhé straně především do řeky Blanice, kde také viditelně nadlepšuje současné vodní stavy.

Dvě odlišné tváře zimního počasí v prosinci a na přelomu roku na Šumavě ukazuje graf průběhu teploty vzduchu a výšky sněhové pokrývky, včetně vysoké teploty na Nový rok. Kromě nás a několika turistů měli tu možnost na Nový rok dopoledne na vrcholu Knížecího Stolce zachytit tající zbytky sněhu, velmi teplé počasí a krásné výhledy do vnitrozemí a k alpským vrcholům i členové štábu České televize. Vše zmíněné jsme dokumentovali i prostřednictvím několika zde zveřejněných snímků.

Chladná druhá dekáda prosince, vánoční obleva a vysoké teploty na přelomu roku na grafu dat meteorologické stanice a ze sněhového profilu nedaleko Knížecího Stolce

Snímky na Nový rok z vrcholu Knížecího Stolce

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..