Na Šumavě padl první tropický den, pak přišlo citelné ochlazení

Průběh teploty vzduchu ve Volarech, 22. června

S nástupem astronomického léta (tzv. letní slunovrat, 21. června v 16 hodin a 58 minut našeho středoevropského letního času) k nám proudil velmi teplý vzduch od jihu a hned následující den byly také prostřednictvím FB ČHMÚ předpovídány tropické teploty pro většinu našeho území. Také na Šumavě padl první tropický den. Stalo se tak 22. června v jihočeské části Šumavy na našich stanicích Volary město (s maximální denní teplotou 30,8 °C), Volary, Luční potok (30,6 °C), u Řasnice a na Pasečné (30,4 °C).  Na mnohých meteorologických stanicích Šumavy chybělo k dosažení tropické hodnoty 30 °C sotva půl stupně, například stanicím Borová Lada, Březová Lada, Hliniště, Nové Údolí,  Volary (ČOV) nebo Stögrova Huť, Jedlový potok. Tropické počasí ukončily noční bouřky, aby se další den citelně ochladilo. Denní teploty pak 23. června byly mnohde o 15 a více st. nižší než předešlý den, jak dokumentují grafy průběhu teploty vzduchu na stanicích Volary, Luční potok a Řasnice, nebo Březník, kde je také dobře vidět i příchod večerní bouřky. Na Březníku ve výšce 1137 m n. m. dosáhlo maximum teploty 22. června po 16. hodině také úctyhodných 28,3 °C a druhý den bylo ve stejnou dobu pouze 11 °C.

Vysoké teploty vzduchu v období kolem letního slunovratu měly příznivý vliv na růst teploty vody, jak jsme referovali v pátek ráno (v článku zde). Kromě vysokých teplot vzduchu  k tomu přispívá i délka dne, resp. slunečního svitu, kdy se má voda čas delší dobu prohřívat a naopak při krátké noci nevychladne tolik, jako třeba na konci letních prázdnin. Nejteplejší voda teď byla v řekách a nádržích Šumavy v páteční podvečer, kdy například v říčce Řasnici pod Hliništěm jsme naměřili 21,1 °C, což se zde třeba některý rok nepovede ani jednou. Nejvyšší hodnota teploty vody necelých 22 °C zde byla naměřena v rekordně teplé poslední dekádě června 2019. Běžně zde v teplých slunečných letních dnech teplota vody kolísá od 12 (po ránu) do 18 °C (v podvečer). U menších potoků vyšších poloh jsou v těchto dnech teploty vody nižší a kolísání (denní amplituda) vyšší, u větších řek zase při vyšší teplotě vody nižší amplituda. Příklad výraznějšího kolísání teploty vody za poslední týden v teplých slunečných dnech  i s vyrovnáním průběhu teploty po zmíněném ochlazení přibližuje graf z Mlýnského potoka u Pasečné. Už jen pro doplnění můžeme uvést, že o poznání méně kolísá teploty v půdě v určité hloubce, jak je vidět v případě teploty půdy v hloubce 20 cm na stanici u Řasnice. Zde stojí za povšimnutí skokový vzestup po odpolední bouřce 21. června, kdy teplejší déšť s úhrnem cca 10 mm při zasakování oteplil příslušnou vrstvu půdy.

Na Šumavě padl první tropický den, pak přišlo citelné ochlazení – průběh teploty vzduchu na vybraných meteorologických stanicích (22. a 23. 6. 2023)

Říčka Řasnice pod Hliništěm, teplota vody v Mlýnském potoce u Pasečné a teplota půdy u Řasnice v posledním týdnu

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..