Na Šumavě skvělé zimní podmínky

Foto: Jan Procházka, Ivo Rolčík, Sláva Čáp a Radek Thér

Zimní počasí a výborné sněhové podmínky na Šumavě nabízejí první únorový víkend široké možnosti vyžití pro milovníky zimní turistiky a aktivního odpočinku.  Po několika dnech sněžení se silným větrem, kdy do pátku napadl sníh ve všech polohách, se počasí na víkend umoudřilo. Najety byly strojově desítky km lyžařských běžeckých tras po celé Šumavě a v provozu jsou prakticky všechny lyžařské areály.

Včerejší krátká větrná obleva se projevila ve znatelné míře pouze v podhůří Šumavy, kde ubylo více sněhu, střední polohy doznaly slehnutí sněhu jen okolo 10 cm a ve vyšších polohách nad 1000 m n. m. zůstal stav nezměněn nebo naopak sníh na výšce ještě díky sněžení a podnulové teplotě ještě přibyl. Např. Březník nebo Poledník měl v sobotu ráno výšku sněhu okolo 1 m, Pramen Vltavy 80 cm, Stráž u Bučiny 90 cm, Almberg na vrcholu bavorského areálu Mitterdorf 85 cm, Filipova Huť 75 cm, ale i třeba Železnorudsko, Prášilsko, Borovoladsko, Strážensko, České Žleby či okolí Vítkova hrádku nabízejí většinou výšku sněhu přes půl metru. Lyžařské trasy pro vyznavače bílé stopy byly ale ve velmi dobrém stavu najety i třeba u Lenory nebo Volar, kde je výška sněhu po oblevě okolo 30 cm.

Pro přiblížení výborných zimních podmínek v sobotní stopě a na svazích přinášíme níže několik snímků ze soboty 4. února. Předpověď slibuje mrazivé a slunečné počasí, nabízí se tedy příznivcům zimy tyto podmínky na Šumavě využít, o jejichž zatraktivnění se snaží nejen provozovatelé sněžných roleb a zimních areálů. Ovšem je zde třeba zároveň respektovat jednak podmínky pohybu na území NP Šumava, jednak zásady chování v lyžařské běžecké stopě, zásady chování na lyžařských svazích, aktuální pokyny a výstrahy ČHMÚ a Horské služby Šumava apod., aby to zimní vyžití bylo u nás pro všechny strany příjemné a nekonfliktní.

Lyžařské trasy 4. února v okolí Českých Žlebů

Lyžařské trasy 4. února mezi Strážným a Žďáreckým jezírkem

Úprava lyžařské trasy sněžnou rolbou nad Kvildou ……………………………………….. U Českých Žlebů vede jedna z lyžařských tras skrze místní Ski areál :)…………………………..

Sobotní výborné podmínky pro běžkaře okem webkamer sumavanet.cz na Bučině a Filipově Huti

Ski areál Kvilda a lyžařský stadion na Zadově v sobotu 4. února (zdroj: sumavanet.cz a lazadov.cz)

Sobotní výborné sněhové podmínky v lyžařském středisku Mitterdorf na bavorské straně Šumavy

Strojová úprava lyžařských tras na Šumavě
Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..