Nová horská stanice v katastru Volar

V katastru Volar nová horská stanice
foto stanice Dolní Sněžná

Ivo Rolčík a Jan Procházka

Na Šumavě byla v posledních 20 letech významně rozšířena síť meteorologických stanic. Některé měří primárně teplotu vzduchu, některé naopak srážky, další pak v různé kombinaci i rychlost a směr větru, vlhkost vzduchu či výšku sněhové pokrývky. V katastru Volar je v provozu v současné době pět meteorologických stanic, z toho tři na okraji města v mrazových kotlinách (Luční potok, Mlýnský potok, ČOV), jedna v osadě Stögrova Huť u Jedlového potoka a poslední v městské zástavbě (Tolarova ul.). Volary ale díky svému velkému katastru (16. největší v ČR včetně pěti vojenských újezdů) disponují i polohami vysoko nad městem, kde nejvyšším bodem katastru Volar je vrchol Bobík s nadmořskou výškou 1266 m. Ve východní části katastru se zase zvedá protáhlý hřbet s vrcholy nad tisíc metrů (například Křemenná 1085 m n. m. nebo Větrný 1051 m n. m.), jež je geomorfologickou součástí Želnavské hornatiny. Na svazích zmíněného hřbetu se také nacházejí jedny z nejvýše trvale obydlených stavení katastru Volar, a sice v osadě Dolní Sněžná.

Právě v osadě Dolní Sněžná, v nadmořské výšce 925 m n. m., jsme v průběhu října nainstalovali a zprovoznili meteorologickou stanici s on-line přenosem dat. Již několik let zde díky výborné spolupráci s místními pozorovateli monitorujeme výšku sněhové pokrývky, proto se rozšíření měření přímo nabízelo. Stanici se podařilo sestavit z části z nově pořízených komponent a z části z vyřazené a nefunkční stanice z obce Kubova Huť, za což se zde sluší této obci vyjádřit velký dík. Velké poděkování patří také Filipovi M. z Velhartic za vytvoření webové stránky a zprovoznění on-line přenosu dat. Současná osada Dolní Sněžná se nachází necelých 5 km východně od Volar v místě bývalé obce Dolní Sněžná (dříve Unter Schneedorf), která měla kdysi více než 30 stavení a okolo 170 obyvatel. Poloha osady za hřebenem masivu Sněžná na okraji Vojenského Újezdu Boletice slibuje naprosto jiné teplotní a srážkové klima než v samotných Volarech.

Již v prvních listopadových dnech měření se rozdílné klima potvrdilo, kdy při vyjasnění byly teplotní rozdíly v nočních hodinách i kolem 10 °C. Meteorologická stanice měří teplotu, vlhkost a tlak vzduchu, k tomu samozřejmě srážky, a to díky vytápění i ty v tuhém skupenství. Data se na webu pocasi-volary.cz aktualizují každých 5 minut, stanice má i svou zvláštní webovou stránku na adrese pocasi-volary.cz/snezna. V polohách kolem 900 metrů sice měří na Šumavě několik dalších stanic, z nichž je ale větší část v mrazových údolních lokalitách (například Borová Lada, Žďárek, Knížecí Pláně, Kepelské Zhůří). Naproti tomu Dolní Snežná ve vyšších partiích Želnavské hornatiny může být teplotními podmínkami srovnávána například s novou meteorologickou stanicí ČHMÚ právě na Kubově Huti (997 m n. m.), nebo v Hojsově Stráži (867 m n. m.), které jsou provozovány také na vyvýšených lokalitách vzhledem k svému okolí.

Věříme, že data z nově zprovozněné meteorologické stanice nám poodhalí zajímavé klima vyšších poloh Želnavské hornatiny a že budou přínosem jak pro místní hospodáře a návštěvníky Šumavy, tak i pro klimatology a nadšence do počasí.

Web pocasi-volary.cz a aktuální data ze stanice Dolní Sněžná
Ukázka aktuálních dat ze stanice Dolní Sněžná
Ukázka archivu dat za jednotlivé dny ze stanice Dolní Sněžná

Okolí Dolní Sněžné z archivních snímků z Štědrého dne roku 2022

Sdílej příspěvek:
Ivo Rolčík
Ivo Rolčík

Amatérským meteorologem jsem od dětství, zajímám se o počasí na celé Šumavě. Provozuji několik meteostanic, jsem členem České meteorologické společnosti, spolupracuji s dalšími "meteo" nadšenci i odborníky.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..