O sněhu mezi Vimperkem a Kvildami 30. listopadu

Mezi Vimperkem a Kvildami 30. listopadu

Po velmi teplém září a říjnu s podprůměrnými úhrny srážek se v průběhu měsíce listopadu dostavily i do Vimperka výraznější srážky a díky znatelnému ochlazení v poslední dekádě měsíce i v podobě sněhu. Sněhové vločky tak přebarvily do bíla nejen hory. Nebývá to poslední roky ke konci listopadu obvyklé, proto bych se chtěl podělit se stavem sněhové pokrývky na trase Vimperk – Kvildy.

30. listopadu jsme měli ve Vimperku, v nadmořské výšce 657 m, sněhovou pokrývku o výšce  4 cm. Po cestě směrem ke Kvildám se stoupající nadmořskou výškou sníh rychle přibýval, a tak na lokalitě U Sloupu v 860 m n. m. už to bylo 14 cm a v nejvyšším bodě úseku cesty za Sloupem v 1 020 m n. m. 17 cm. Dále na cestě u Rozcestí na Pláních (1 080 m n. m.) jsme naměřili průměr výšky sněhu 23cm a v Sedle Přilby na nejvýše položeném místě silnice z Vimperku na Kvildy (1 140 m n. m.) 26 cm. Sedlo Olšinky v 1 100 m n. m. poskytovalo v průměru 25 cm sněhu a na velké pláni Horské Kvildy v nadmořské výšce kolem 1050 m bylo naměřeno 24 cm. Poslední měřená lokalita na louce v Kvildě za Pekárnou v 1 055 m n. m. měla výšku sněhu 25cm. Celý profil trasy z Vimperka na Kvildu se zmíněnými výsledky měření sněhu zobrazuje přehledně graf na obrázku pod textem.

Konec listopadu byl kromě zmíněných hodnot sněhové pokrývky na celé trase zajímavý také tím, že byly na Šumavských pláních strojově projety lyžařské trasy pro běžkaře, což se tento měsíc také často nestává. Běžecké stopy byly 30. listopadu najety například od křižovatky na Pláních po silnici k Churáňovu a byly při uvedené výšce sněhu pro skluz solidní. Jezdilo se také ze Sedla Přilby jak směrem na Přilbu, tak na hřebenovku ve stopách lesního stroje.

Strojové stopy byly také již projeté mezi Kvildou a Horskou Kvildou, kde na posečených loukách poskytovaly poměrně kvalitní skluz. Jinde se ještě našla i místa s větším podmáčením, jako podél potoka pod Kvildou, nebo v jiných sníženinách, kde od vlhké a nezamrzlé země byl sníh smáčený a na vzduchu zamrzal. Ojediněle také ze sněhu ještě vyčnívaly trsy travin. Přesto se našlo několik desítek nadšených běžkařů, jež si užívalo solidní skluz v posledním odpoledni měsíce listopadu. Další dny s předpovídaným sněžením budou vylepšovat tento rolbou utažený sněhový základ na lyžařských trasách. Měly by se tak postupně vytvořit velmi kvalitní podmínky pro milovníky zimních aktivit, letos takto netradičně hned z počátku měsíce prosince. Aktuální situace kolem lyžařských tras na Šumavě je možné sledovat ne webu Bílé stopy Šumava, sněhové zpravodajství a další zajímavosti o počasí pak na webu Meteo-Šumava nebo ČHMÚ. Popisovaný stav z 30. listopadu 2023 dokumentují níže přiložené snímky.

Stav sněhu mezi Vimperkem a Kvildami 30. listopadu

Sdílej příspěvek:
Antonín Vojvodík
Antonín Vojvodík

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..