Ohlédnutí za rekordně teplým lednem

Antonín Vojvodík a Jan Procházka

Foto: Antonín Vojvodík

Nový rok 2023 začínal počasím, které nikdo na Šumavě nepamatuje. Dokonce i nad 1050 m n. m. v místech hlavní běžecké stopy z Kvildy na Horskou Kvildu se mírně zelenala tráva. Sníh nebyl vidět ani ve stínu za lesem, kde zpravidla přežíval i ty největší šumavské zimní oblevy. Při teplotě +13,5 °C vesele si přímo v centru Kvildy (1065 m n. m.) létaly včely. Podobně i u meteorologické stanice na Modravě se místo tradiční vrstvy sněhu zelenala tráva. Po celé republice padaly na desítkách meteorologických stanic ČHMÚ teplotní rekordy.

Ohlédnutí za rekordně teplým lednem

Ani ve Vimperku začínající leden rozhodně nepřipomínal nejstudenější měsíc roku, ale spíše dle vysokých hodnot teploty vzduchu první část měsíce května. Vimperk za určitých situací dokáže za hranou Šumavy vybočit v maximálních teplotách v podzimních a zimních měsících neuvěřitelně vysoko, více než mu přísluší danou nadmořskou výškou. To se projevilo v maximální míře hned 2. ledna, kdy zde byla naměřena nejvyšší maximální teplota vzduchu v celé ČR. Přesně měřící stanice jsou zde od nadmořské výšky 635 m až po 720 m. Stanice ČHMÚ naměřila maximum +19,2 °C. Měření teploty sumava.eu na Homolce v 720 m n. m. potvrdilo výjimečnou situaci naměřenou teplotou +19,4°. Stejně jako dole u Volyňky v 635 m n. m. přesným dataloggerem v radiačním štítu. Nejvyšší teplota tohoto dne byla z vimperských stanic naměřena u Volyňky v žaluziové budce se zakrytým dnem, proti vnikání teplejšího odrazu slunečního záření. Tam maximální teplota vyšplhala až na neuvěřitelných +19,6 °C. Vimperk byl tímto jevem z minulosti již slavný, to když dokázal v dalším zimním měsíci prosinci dosáhnout teplotního maxima +19,7 °C (v roce 1985). Letos se tedy přidal s podobným extrémním maximem i druhý zimní měsíc leden.

Dle hodnocení teploty ledna ve Vimperku, tento velmi teplý průběh trval celou půli měsíce, kdy se neobjevila žádná sněhová vločka. První slabá sněhová přeháňka se dostavila až večer 16. ledna. Do 20. ledna se střídalo sněžení se souvislou sněhovou pokrývkou, která přecházela do nesouvislosti. Výraznější sněžení a stálejší zimní teplota nastala až následně, kdy během tří dnů sněhová pokrývka narůstala k 15cm a už zůstala s mírným poklesem ležet do konce měsíce. Od 23. ledna navíc nastoupily mlhy, mrznoucí mrholení a ledovka s námrazou. Stromy se obalily těžkou ledovou vrstvou, která sice konečně působila zimním pohledem, avšak bohužel jejím následkem došlo k lámání i silných větví a místy i vyvracení celých stromů. Až teprve 30. ledna se za větru a oteplení se postupně stromy této tíže postupně zbavovaly. Leden se posledního dne v tomto měsíci loučil po ranní sněhové přeháňce výškou sněhu 11 cm.

Průběh průměrné i maximální denní teploty a denní výšky sněhové pokrývky v průběhu ledna 2023 ve Vimperku

Leden 2023 na snímcích z oblasti Kvild, Modravy a Vimperku

Sdílej příspěvek:
Antonín Vojvodík
Antonín Vojvodík

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..