Srážkově návětrná část Šumavy na přelomu roku

Antonín Vojvodík a Jan Procházka

Srážkově návětrná část Šumavy na přelomu roku

foto: Antonín Vojvodík, Miroslav Tesař a Jan Procházka

Díky dlouholeté snaze přinášet poznatky z nejvyšších poloh Šumavy důsledným expedičním monitoringem a instalací automatických meteorologických stanic můžeme přinést krátkou konkrétní informaci o tom, co dokáže orografie hraničního hřebene v centrální části Šumavy. Jako příklad uvádíme, i díky teplému a vlhkému charakteru počasí v podobě převážně dešťových srážek, období poslední části roku 2022 a začátek roku 2023.

Srážky v závěru listopadu v silném srážkovém návětří hřebene Šumavy v okolí Březníku přešly do sněžení a sněhová pokrývka zde vystoupala do mocnosti kolem 30cm, jak ukazuje snímek v textu z Březníku. V tu chvíli a s takovým začátkem jsme doufali v dobrou sněžnou zimu. Solidní stav se sněhovou pokrývkou pokračoval až do předvánočního období, který byl navíc umocněn silnými mrazy. Potom nastala výrazná změna, nad nulové teploty, silný déšť a zesílený vítr. Sníh na Březníku mizel, až přešel po Vánocích do nesouvislosti. 

Od 20. prosince do konce roku spadlo na hřebenu Šumavy přes 100 mm v dešti, s rychle tajícím sněhem rozvodnilo horní části potoků a následovaly povodňové stavy na horním toku Otavy. Za této silně srážkové situace v centrální části, naopak v závětří vyšší Šumavy ve Vimperku napršelo pouze kolem 15 mm.

Po dalším výrazném dešti v noci z 4. na 5. ledna s bouřlivým větrem zbyly na Březníku pouze zbytky sněhu, to jen v zastínění mladým lesem. V tomto období je tento stav v oblasti Březníku opravdu výjimečný. Díky vysokým srážkám, silnějším větru a dotávání sněhu byly dnes dopoledne po nočním vydatném dešti, už po druhé za krátké období od Vánoc, potoky horní centrální Šumavy se soutokem v Modravě vylité ze břehů. Na stanici Blatný vrch do ranního odečtu v 7 h (dle webu ČHMÚ) spadlo dalších 34,3 mm srážek. Pro zajímavost ve Vimperku, který byl za takové situace opět v silném srážkovém závětří, pouze necelé 0,2 mm srážek. Jako názorná ukázka popisovaného, kromě fotografií vodního a neobvyklého sněhového stavu konce roku z oblasti Březníku, může posloužit srovnání srážkových dat z grafů ČHMÚ (Českého hydrometeorologického ústavu) z Blatného vrchu a Vimperku, nebo změna vodního stavu na měrném profilu ČHMÚ na řece Vydra v Modravě z 4. na 5. ledna 2023.

Vodní stavy a neobvyklé sněhové poměry v oblasti Březníku 30. prosince 2022, foto. M.Tesař

Grafy automatických meteorologických stanic Blatný vrch a Vimperk (ČHMÚ) 4. a 5. ledna 2023

Měrný a předpovědní hydrologický profil Modrava na řece Vydra (data ČHMÚ, k 5. lednu 2023)

Modravský potok nad Modravou, 6. 1. 2023

Sdílej příspěvek:
Antonín Vojvodík
Antonín Vojvodík

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..