V roce 2022 mrzlo nejčastěji na Perle

Minimální teplotě vzduchu na silně mrazivých lokalitách Šumavy a Česka se věnujeme pravidelně v měsíčních přehledech, kde uvádíme také počet dnů, kdy v kterém měsíci na kterém místě mrzlo. Nyní je čas se podívat, jak tomu bylo s počtem mrazových dnů za celý uplynulý rok 2022.

V roce 2022 mrzlo nejčastěji na Perle

Nejčastěji opět mrzlo na Šumavě, i když jen těsně pod pomyslnými „stupni vítězů“ skončilo krušnohorské Jelení, u mostu. O první tři pozice se tak rozdělily u nás nejsilnější tzv. mrazovky. Zatímco předloni nejčastěji mrzlo na Březníku, a to v 249 dnech (článek zde),  tak v roce 2022 to bylo na stanici Kvilda – Perla, kde na této naší současně nejmrazivější pláni (viz. foto z října 2022) byl zaznamenán mráz v 234 dnech. Dále pak následovaly stanice Rokytská slať (228 mrazových dnů), Březník (225) a zmíněná stanice Jelení, u mostu (221). V roce 2021 druhé Knížecí Pláně byly v roce 2022 s 218 mrazovými dny tentokrát na pátém místě, jen o den mrazu méně je pak evidováno na stanicích Jizerka rašeliniště a Horská Kvilda, u Hamerského potoka. Mimo „mrazovky“ mrzlo nejčastěji tradičně na vrcholu Sněžky, kde na Poštovně vloni zaznamenali 190 mrazových dnů. Také už tradičně, ale nejméně mrazových dnů v roce, bylo v počtu 33 zaznamenáno v pražském Klementinu. Přehled stanic, kde v roce 2022 mrzlo nejčastěji, uvádíme v tabulce.

Zajímavé porovnání může přinést i graf s měsíčním počtem mrazových dnů během roku 2022 na stanicích Kvilda – Perla, v pražském Klementinu a nejznámější šumavské meteorologické stanici Churáňov. V případě Perly stojí za zmínku, že zde v červenci mrzlo častěji než v září, u Churáňova pak častější mráz v únoru než na Perle, a v Klementinu že zde mrzlo nejčastěji v březnu.

V meziročním hodnocení jsme pro porovnání zpracovali roční počet mrazových dnů pro stanice Březník a Churáňov od roku 1988, tedy za posledních 35 let. Z hodnot v grafu je zřejmé, že zatímco vloni byl počet mrazových dnů na obou stanicích významně nadprůměrný, v roce 2022 mrzlo o poznání méně často. To více méně koresponduje s hodnocením zmíněných let v Česku z hlediska teploty vzduchu, kdy dle tiskové zprávy ČHMU patřil rok 2022 mezi další „teplé“ roky s odchylkou +0,9 °C od normálu (1991–2020), zatímco rok 2021 dle ČHMÚ byl s odchylkou -0,3 °C teplotně normální.

Lokality s nejvyšším počtem mrazových dnů v roce 2022, měsíční a meziroční porovnání na vybraných stanicích

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..