Zimní listopadové měření na hřebenu Šumavy

Na konci měsíce listopadu jsme se i vzhledem ke stavu sněhové pokrývky vypravili za měřením do nejvyšších poloh Šumavy. Zimní listopadové měření sněhu na hřebenu Šumavy nebylo z pohledu počasí zrovna pro expediční výpravu ideální, nicméně koncem každého měsíce je snaha podchytit kromě stavu sněhu i množství srážek, což je v zimních měsících na odlehlých místech vždy komplikované. Kromě měření měsíčních srážek v průběhu zimní sezóny probíhají v horských oblastech tzv. expediční měření výšky a vlastností sněhové pokrývky za účelem získávání informací pro výzkumné, provozní, krizové i rekreační účely. Podobné měření jsme absolvovali téměř přesně před rokem, kdy ovšem bylo jednak méně sněhu a poněkud příznivější počasí (více v článku:  Listopadové měření sněhu na Šumavě).

Expediční měření sněhu zahrnuje kromě kontroly měření automatických meteorologických stanic i další profilová měření výšky sněhové pokrývky a také měření vodní hodnoty sněhu. Tedy výpočet množství vody, který sněhová pokrývka obsahuje. Vodní hodnota sněhu se udává podobně jako srážky v mm, tzn. litry vody na metr čtvereční. Podobná měření probíhají zpravidla ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), zejména s Oddělením aplikované hydrologie, který data přebírá a dále vyhodnocuje. Konkrétně se jedná např. o výpočet zásob vody ve sněhu, který pomáhá vodohospodářům lépe plánovat manipulace na přehradních nádržích, hydrologům a meteorologům pro klimatologii a bilancování v rámci povodí, ale také pro předpovědní službu. Expediční měření sněhu využíváme také pro odhad měsíčního úhrnu srážek na odlehlých lokalitách Šumavy, kde běžné metody měření srážek nejsou možné, nebo má jejich použití jistá omezení.

Letošní první měření v nejvyšších polohách jsme provedli 29. listopadu za mrazivého a větrného počasí na hřebenu Trojmezné, kde se teplota přes den pohybovala mezi -8 až -10 °C. Výška převážně prachového sněhu se pohybovala od 50 cm v sedle Třístoličníku, 52 cm na vrcholu Dresisesslu, až po 57 cm na Trojmezné nebo 55 cm na Plechém. Množství vody ve sněhu bylo naměřeno většinou v rozmezí od 90 do 110 mm, tedy kolem 100 litrů vody na m2. Množství sněhu je s koncem letošního listopadu v kontextu posledních let neobvykle nadprůměrné. Například v roce 2019 napadlo až poslední listopadový den 7 cm, v roce 2020 byl v tuto dobu na Plechém pouze 1 cm, předloni kolem 20 cm sněhu a více sněhu zde bylo naposledy koncem listopadu 2017 (65 cm). Zimní listopadové počasí a expediční měření na hřebenu Šumavy 29. listopadu 2023 přibližují snímky a graf průběhu teploty a výšky sněhové pokrývky ze stanice Plechý níže pod textem.

Zimní listopadové měření sněhu a stav počasí na hřebenu Trojmezné 29. 11. 2023 (foto: JP a AlCapino:)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..