Leden 2024 na Šumavě z pohledu sněhu a srážek

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Na území ČR byl leden 2024 hodnocen jako teplotně i srážkově normální, když průměrná měsíční teplota vzduchu −0,5 °C byla o 0,9 °C vyšší než normál 1991–2020 a měsíční úhrn srážek 54 mm představoval 123 % normálu 1991–2020 (více v Tiskové zprávě ČHMÚ). Z pohledu srážek byl leden 2024 na Šumavě nadnormální, z pohledu výšky sněhové pokrývky patřil tento nejchladnější měsíc v roce k těm nejslabším, jen v nejvyšších polohách hraničního hřebenu k nadprůměrným.

Začátkem ledna zasáhly Šumavu velmi vydatné srážky, kdy byly zaznamenány i nejvyšší denní úhrny 86 mm na bavorské stanici Brennes (DWD), 85 mm na stanici Javoří Pila (NP Šumava) a 76 mm na stanici Prášily (ČHMÚ). Na počátku měsíce se až do nadmořské výšky 900 m nevyskytovala žádná sněhová pokrývka. To se během první dekády kromě nižších poloh postupně vylepšilo, přechodně jsme zaznamenali sníh i v nejnižších polohách Šumavy, v oblasti Kvild narostla vrstva sněhu na 30 cm, na hřebenech hraniční Šumavy přesáhla výšky 1 m. Ve druhé dekádě jsme zaznamenali srážek o něco méně, ale díky sněžení a ochlazení v polovině měsíce bylo možné vyrazit na běžky na většině území. Například Volarsko mělo v tu dobu kolem 20 cm sněhu, České Žleby, Kubova Huť, či Špičák přes 30 cm a v oblasti Kvild a Churáňova ku 40 cm, výše na Březníku nebo Bučině přesáhla vrstva sněhu výšku 1 m.

V poslední dekádě se však dostavilo opět oteplení a déšť, které výrazně poznamenaly sněhovou pokrývku až do výšek kolem 1100 m n. m.  Naopak na hřebenech Šumavy narostly vrstvy sněhu místy na 1,5 m. Na Plechém jsme naměřili 148 cm, na Smrčině (Hochficht) 156 cm, na Poledníku 132 cm a na Blatném vrchu dokonce 170 cm, sněhová pokrývka přes 180 cm byla zaznamenána na dvou nejvyšších vrcholech Šumavy na bavorské straně Šumavy, Velkém Javoru a Velkém Roklanu.

Kvalitně se tak s koncem ledna dalo na šumavě běžkovat jen v centrální příhraniční oblasti, jak bylo možno následně více dní číst na webu bilastopa.cz: „Na Kvildě je nesouvislá sněhová pokrývka, lyžovat lze dobře ještě ve vyšších polohách, nad signálkou k Prameni Vltavy, přes Stráž k Bučině a přes Černou horu. Modrava převážně se zbytky sněhu, ve směru na Březník ještě na běžkách lze, na trase je několik vytátých míst, stopa velmi ledovatá… Dbejte zvýšené opatrnosti!“

Nejvíce srážek v lednu, a to přes 250 mm, bylo zaznamenáno opět na stanicích návětrné příhraniční oblasti Šumavy, jakou jsou Prášily, Javoří Pila, V Koutě, Blatný vrch nebo Plechý. Nejméně srážek pak bylo naměřeno dle dat ČHMÚ v podhůří Šumavy (Zálezly 45, Husinec 47 mm, apod.).

Běžkování na Březníku koncem ledna 2024

Měsíční úhrny srážek a maxima výšky sněhové pokrývky za leden 2024 na Šumavě a jejím okolí prezentujeme v klimatologických mapách níže, podobně jako grafické meziroční porovnání výšky sněhu ze stanic Churáňov, Plechý a Grosser Arber za období 1983 – 2024.

Mapa měsíčních úhrnů srážek a maxim výšky sněhové pokrývky zobrazuje kromě konkrétních hodnot i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice a sněhoměrné profily. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologické mapy širší oblasti Šumavy za leden 2024 vznikly ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Foto: Na Horské Kvildě u Hamerského potoka začátkem ledna v pozadí s Antýglem, na Kvildě s novým sněhem v polovině ledna a na Březníku po oblevě na konci ledna s pohledem na Luzný

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..