Srážky a návrat zimy do Vimperka

Návrat zimy do Vimperka, 7. ledna

Vimperk patřil od soboty 6. ledna k místům s nejvyšším úhrnem srážek v Jihočeském kraji. Po delší době našeho srážkového závětří a jen zlomku z obřích srážek co mělo horské JZ návětří Šumavy (například Prášily za dva dny 114 mm – viz příspěvek na FB ČHMÚ) se situace otočila. Od sobotního dne v přetočení chodu srážkové oblačnosti od SV začal být Vimperk naopak ve srážkovém návětří, tím také na špičce úhrnu srážek širší oblasti Šumavy a jižních Čech, které trvaly v měřitelné intenzitě zhruba do 16 hodin nedělního podvečera. Ve výsledku zde spadlo za tři poslední dny kolem 35 mm srážek (o měření srážek ve Vimperku v článku zde) a naopak třeba ve Strážném blízko hranic s Bavorskem to nebylo za stejnou dobu ani 10 mm. Díky zmíněným srážkovým úhrnům si i říčka Volyňka udržuje už více dní nadprůměrný vodní stav. Třídenní srážkové úhrny naměřené na dvou manuálních a jedné automatické vimperské meteorologické stanici přibližujeme jednotlivě i v součtu v tabulce pod textem.

V sobotu ve 20.40 h začal déšť přecházet postupně do sněžení, po 22. h se už utvořila souvislá sněhová pokrývka, která postupně narůstala a znamenala návrat zimy do Vimperka. V neděli při doznívání srážek dosahovala výška sněhu kolem 16. h na sněhoměrné tyči už 17 cm. Mírný pokles sesedáním sněhu během noci pak pondělní ranní termín (8. ledna v 7 h) znamenal záznam výšky sněhové pokrývky na meteorologické stanici Vimperk, město (657 m n m.) rovných 15 cm. Automatická meteorologická stanice ČHMÚ Vimperk, dole u ČOV ve výšce 635 m n. m., zaznamenala v maximu nedělního odpoledne 14 cm a při pondělním ranním termínu 12 cm. S příchodem sněhu se ve Vimperku i znatelně ochladilo, díky čemuž můžeme konstatovat, že se nám i pod Šumavu opět vrátila zima, jak dokumentuje níže graf meteorologické stanice ČHMÚ a nedělní fotografie z města vedle textu.

Tabulka – Úhrny srážek naměřené ve třech posledních dnech manuálními srážkoměry ve Vimperku. Graf – Průběh teploty vzduchu, srážek a výšky sněhu na automatické meteorologické stanici ČHMÚ

Sdílej příspěvek:
Antonín Vojvodík
Antonín Vojvodík

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..