Na Štědrý den rozvodněné toky a zasypané hřebeny

Jan Procházka a Ivo Rolčík

Výrazné frontální rozhraní, které přechází přes naše území zvolna k východu, přineslo na Šumavu vydatné srážky a oteplení. Tak zatímco v nejvyšších polohách znatelně stoupala výška sněhové pokrývky, níže na šumavských tocích stoupaly vodní hladiny. Dešťové kapky se během 23. prosince přestěhovaly postupně do poloh nad 1000 metrů, sněžení vydrželo jen v nejvyšších partiích Šumavy, kde teplota dle vrcholových stanic i přes oblevu vydržela až do 24. prosince těsně pod bodem mrazu.

Na Štědrý den jsme se dočkali jak nejvyšších letošních výšek sněhu, tak rozvodněných potoků a řek. Nejvíce srážek 95 mm za 24 h naměřila meteorologická stanice Špičák. na dalších šumavských stanicích jako Strážný, Jelení, Prášily spadlo za den kolem 40 mm, což po předchozích srážkově významných dnech a s rostoucí teplotou vzduchu stačilo na odpovídající odezvy na vodních tocích. Mezi Lipnem a Českým Krumlovem dokonce Vltava dosáhla dočasně i 3. stupně povodňové aktivity (SPA), Otava na profilech Rejštejn a Sušice nebo Úhlava v Janovicích dočasně překročily 2. SPA, jinak se na většině toků jednalo o dosažení maximálně 1. SPA. Na horních profilech během dopoledne již docházelo ke kulminaci průtoku, větší toky pod Šumavou a dále do vnitrozemí budou ještě během dne mírně stoupat.

Rozvodněná řeka Řasnice pod Hliništěm 24. prosince

Nejvíce sněhu ráno registrovaly stanice Velký Javor a na Blatném vrchu s naměřenou výškou 176, resp. 175 cm. Velmi dobré sněhové podmínky jsou také například v areálu zimního střediska Hochficht, kde jsme na vrcholu Smrčiny zaznamenali na Štědrý den výšku sněhu 135 cm. Pro příznivce běžeckého lyžování může být dobrou zprávou, že na Březníku jsme dnes ráno naměřili 1 m sněhu, který by tak zde měl bez větší úhony přežít i avizované výraznější oteplení o vánočních svátcích. V polohách pod 800 metrů leží vyjma hraniční oblasti již jen zbytky tajícího sněhu, s nadmořskou výškou sněhu rychle přibývá. Přehled vybraných šumavských lokalit s nejvyšší výškou sněhové pokrývky uvádíme níže v grafu, stejně tak popisovaný průběh stavu vodních toků na vybraných profilech. Situaci na Štědrý den na řece Řasnici jsme se pokusili přiblížit i prostřednictvím obrazové dokumentace.

Za tým nadšenců a spolupracovníků webu Meteo-Šumava přejeme všem příjemné prožití vánočních svátků.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

One comment

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..