Prosinec 2023 na Šumavě z pohledu sněhu a srážek

Prosinec 2023 na Šumavě – nový sníh u Řasnice 2. 12. 2023

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Podle Tiskové zprávy ČHMÚ byl prosinec 2023 na území ČR hodnocen jako teplotně nadnormální a srážkově silně nadnormální. Průměrná měsíční teplota vzduchu 2,1 °C byla o 2,5 °C vyšší než normál 1991–2020. Měsíční úhrn srážek 91 mm představuje 198 % normálu 1991–2020, průměrná doba trvání slunečního svitu 40,3 hodiny byla pro území ČR rovna dlouhodobému průměru. Na území Jihočeského kraje se, dle Měsíční zprávy ČHMÚ, v prosinci jednalo o měsíc teplotně silně nadnormální (o 2,7 °C vyšší) a srážkově mimořádně nadnormální (225 % normálu). Na celém území ČR byly zaznamenány vydatné sněžení hned na počátku prosince a druhá podobná epizoda ještě před Štědrým dnem.

Na Šumavě a v jejím podhůří došlo k výjimečné situaci hned 1. prosince, kdy v pásu zasahujícím z Bavorska před střední část pohoří až do vnitrozemí postupoval směrem k SV pás oblačnosti se silnou intenzitou sněžení (informovali jsme v článku: Šumava 2. prosince pod rekordním sněhem). Do druhého dne pak byly zaznamenány rekordní 24h prosincové přírůstky nového sněhu za posledních minimálně 50 let, kdy pozorovatelé hlásili 2. prosince ráno denní úhrn nového sněhu ze stanic Bučina u Kvildy 65 cm, Bavorov, Frantoly a Husinec 60 cm, Prachatice 58 cm, Zbytiny 56 cm (ČHMÚ) a Řasnice 55 cm. Na bavorské straně Šumavy z dostupných dat srážkoměrných stanic DWD zaznamenaly denní úhrn nového sněhu 55 cm a více stanice Shoenberg/Niederbayern (63 cm), Mauth-Finsterau i Philippsreut-Vorderfirmiansreut (60 cm), či Schoefweg (55 cm). Celková výška sněhové pokrývky se také ten den poprvé v této zimní sezóně dostala na Šumavě na 1 m (sněhoměrné profily Almberg 100 cm a Pod Stráží 102 cm). Další výrazná sněhová epizoda se dostavila na počátku třetí dekády prosince, díky tomu jsme právě na Štědrý den v nejvyšších polohách registrovali nejvyšší hodnoty sněhové pokrývky v měsíci (Grosser Arber 176 cm, Blatný vrch 175 cm), zatímco níže se zároveň kvůli vydatným srážkám přecházejícím do deště a z tajícího sněhu rozvodnily vodní toky (více v aktualitě: Na Štědrý den rozvodněné toky a zasypané hřebeny). Vánoční obleva pak mnohde před koncem roku způsobila úplné roztátí sněhu,kdežto na hřebenu šumavy zůstalo vody ve sněhu nadprůměrně hodně (více v článku: Výjimečné hodnoty obsahu vody ve sněhu).

Maxima výšky sněhové pokrývky za prosinec 2023 na Šumavě a jejím okolí prezentujeme v klimatologické mapě níže, podobně jako grafické meziroční porovnání ze stanic Churáňov, Plechý a Grosser Arber za období 1982 – 2023.

Dvě zmíněné výrazné sněhové epizody byly vydatné i z pohledu úhrnu srážek. Z dostupných dat ČHMÚ byly z kraje prosince zaznamenán nejvyšší denní úhrny srážek na stanici Bučina u Kvildy, a to 57 mm, v předvánoční epizodě na stanici Špičák dokonce 95 mm za 24 h, či na bavorské stanici Brennes 71 mm (DWD). Neobvykle vysoké pak byly celkové měsíční hodnoty, kdy nejvyšší prosincový úhrn srážek 420 mm jsme naměřili na stanici Blatný vrch, na stanici Plechý to bylo 355 mm, z níže položených stanic uvádí meteorologové například na stanici Brennes 330 mm (DWD), v Prášilech 309 mm (ČHMÚ). Vůbec nejvyšší měsíční úhrny srážek až kolem 450 mm za prosinec 2023 na Šumavě naměřili bavorští kolegové z NP Bavorský les v centrální části pohoří u státní hranice s ČR mezi Velkým Roklanem (Grosser Rachel) a Blatným vrchem (Plattenhausenriegel). Podobně vysoké prosincové úhrny zde byly naměřeny naposledy v roce 1993 a předtím ještě v roce 1981 (zdroj dat: NPV-BW a LWF). Naopak nejnižší prosincové srážky byly tentokrát zaznamenány v závětrném SV podhůří, kde například právě na stanicích s výše zmíněným rekordním novým sněhem (Bavorov, Frantoly, Husinec) nedosahovaly celkové měsíční úhrny ani 80 mm. Ovšem i třeba v případě stanice Husinec se v tomto měsíci jedná o 225 % prosincového srážkového normálu z let 1991-2020. Rozložení měsíčních srážkových úhrnů za prosinec 2023 na Šumavě uvádíme v klimatologické mapě níže.

Mapa měsíčních úhrnů srážek a maxim výšky sněhové pokrývky zobrazuje kromě konkrétních hodnot i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice a sněhoměrné profily. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa širší oblasti Šumavy za prosinec 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Rekordní 24h přírůstek sněhu 2. prosince a tradiční šumavská vánoční obleva u Řasnice. Vpravo sněhové vrstvy po oblevě před koncem roku na Březníku v pozadí s Mokrůvkou a Luzným

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..