První listopadový sníh na hřebenu Šumavy

Vrchol Smrčiny (Hochficht) na snímku webkamery společnosti Meteopress

Kolem hluboké  tlakové níže nad Britskými ostrovy a Severním mořem, jež byla nazvána Ciarán, proudí na Šumavu od jihu chladnější a vlhký oceánský vzduch. Tato níže doprovázená silným větrem a vydatnými srážkami přinesla už na počátku týdne silné sněžení do oblasti Alp. Na hřeben Šumavy se dostavilo ochlazení se sněžením kolem půlnoci ze čtvrtku na pátek 3. 11. Ráno jsme tak zaznamenali první listopadový sníh této sezony na našem území. V klimatologickém termínu 7:00 H SEČ hlásila nejvíce sněhu stanice Blatný vrch, a to 5 cm, ostatní vrcholové stanice registrovaly výšku sněhové pokrývky většinou 1 – 3 cm. Letošní první listopadový sníh na hřebenu Šumavy dokumentují kromě záznamů z meteorologických stanic i záběry některých šumavských webkamer. Na Šumavě letos poprvé napadl sníh v říjnu, kdy začalo sněžit 15. října (viz aktualita) a sněhovou pokrývku registrujeme k 16. říjnu, díky čemuž jsme mohli také stavět sněhuláky (snímky v článku zde). 3. listopadu se tedy jedná teprve o letošní druhou sněžnou epizodu na hřebenu Šumavy, polohy pod 1 000 m n. m. si na první sníh budou muset nejspíše počkat ještě delší dobu.

Současné srážkové pole se bude přesouvat na Moravu, sobota by tak měla být na Šumavě většinou beze srážek. Další srážky, ale už zpravidla dešťové se očekávají v neděli, střídavě sněžit pak v nejvyšších polohách Šumavy může opět během příštího týdne.

Vzhledem k tomu, že je sněhová pokrývka o výšce pouze několik centimetrů jen na nejvyšších vrcholech, tradiční páteční sněhový servis začneme zveřejňovat, jakmile se začne vyskytovat sníh v meřitelném množství na více lokalitách. 

Sněhová pokrývka na vrcholech Šumavy 3. listopadu 2023 prostřednictvím webkamer (zdroj: hochficht.at, arber.de, dreilaendereck-bayerischer-wald.de, bergfex.com

Sněhová pokrývka na záznamu dat meteorologických stanic Plechý a Blatný vrch, uprostřed snímek vrcholu Smrčiny na snímku webkamery společnosti Meteopress

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..