První sněhové vločky na vrcholech Šumavy

Sněžení na vrcholu Smrčiny 15.10.2023 (zdroj: hochficht.at)

Citelné ochlazení za výraznou studenou frontou, která v sobotu 14. října přecházela naše území doprovázena silnějším větrem, srážkami ve formě deště a slabšími bouřkami, přineslo na šumavské vrcholky během nedělního dopoledne i první sněhové vločky. Včerejší přechod zmíněné fronty a ochlazení můžeme pozorovat názorně prostřednictvím grafů z našich meteorologických stanic na vrcholcích Šumavy na Boubíně, Plechém nebo Blatném vrchu (níže pod textem). Zatímco v pátek se v nejvyšších polohách Šumavy dostávala teplota přes den ještě nad 15 °C, v neděli se pohybuje kolem nuly a při přechodu oblačnosti tak zde letošní podzim na Šumavě poprvé sněží.

V porovnání s minulými roky se v případě prvního sněžení jedná o poměrně velké zpoždění, protože první sněžení na hřebenech připadá průměrně na poslední dekádu září a první sněhová pokrývka v průměru na začátek října. Např. vloni poprvé sněžilo už 17. září a dva dny na to dokonce napadl první sníh (referovali jsme zde: první sníh 2022).  Letos jsme první sněhové vločky zaznamenali až v neděli 15. října, a to prostřednictvím webových kamer (zdroj: feratel.com, arber.de) například v oblasti Velkého Javoru, Třístoličníku nebo Smrčiny. Vývoj aktuálního počasí ukáže, zda se do zítra vytvoří souvislá sněhová pokrývka nebo si budeme muset na bílé vrcholky Šumavy ještě pár dní počkat.

Přechod studené fronty a ochlazení znázorněné průběhy teploty vzduchu a srážek na grafech meteorologických stanic na vrcholcích Šumavy

První sněžení letošní sezóny na hřebenu Šumavy zaznamenané kolem poledne webkamerami feratel.com a arber.de (Gr.Arber, Dreisessel, Chamer Hütte, 15. října 2023)

Poprašek v oblasti Velkého Javoru po odpoledních sněhových přeháňkách (zdroj: feratel.com a arber.de 15. října 2023)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..