Sněhuláci nám připomínají, kdy na hřebenech začíná zima

Sněhuláci nám připomínají, kdy na hřebenech začíná zima
Sněhulák u Johnova kamene 18. října 2023

Ještě než přijdou na jih Česka i Šumavu další avizované nezvykle teplé dny (předpověď maximální teploty dle ČHMÚ), pojďme si tak trochu netradičně připomenout nedávnou chladnou epizodu, která přinesla na Šumavu první sněhové vločky (referovali jsme zde). Ta umožnila v nejvyšších polohách při silnějších přeháňkách a poklesu teploty vytvoření slabé sněhové pokrývky. Do pondělního rána 16. října pak hlásily stanice Churáňov a Boubín 3 cm, další lokality jako Plechý, Blatný vrch nebo Chamer Hütte v sedle pod Malým Javorem 2 cm. Na dalších místech horní Šumavy zůstal k rannímu termínu 1 cm nebo poprašek. Na některých vrcholech Šumavy se sníh ale udržel i více dní, díky čemuž mohli na více místech vzniknout první šumavští sněhuláci nastávající zimní sezony.

Pravděpodobně ten „letošní“ úplně první byl z dílny nadšenců spolku WeLoveŠumava, který byl vytvořen na vrcholu Velkého Javoru už v neděli 15. října odpoledne. Za dalšími jsme se následující dny vypravili na hřeben Trojmezné a na Boubín, kde kromě dokumentace tajících zbytků sněhové pokrývky a zmíněných sněhuláků jsme byli svědky zde obvyklého podzimního počasí s výbornou dohledností až k alpským vrcholům. To dokresluje několik snímků níže.

Když se krátce zmíníme k sněhulákům jako takovým, jejich stavění má ve světě poměrně bohatou historii, i když její počátek není přesně datován. Nicméně zatímco v dřívějších dobách byl sněhulák zobrazením spíše krutosti zimy a období strádání, postupem času získával přívětivější tvář spojenou například s obdobím Vánoc a radosti ze zimních podmínek. Rozdílný pohled na sněhuláky byl i geograficky, jak vyplývá z cizojazyčných názvů, kde východněji od nás byl spíše symbolem prázdnosti a jednoduchosti, západněji naopak přívětivosti a radosti. V tomto kontextu se český název pro sněhuláka jeví celkem neutrálně. Různý pohled je i na stavbu a vzhled sněhuláka, každopádně se však vždy nějakým způsobem snaží zobrazovat stylizovanou lidskou postavu (wikipedia.org). Však také v češtině slovo sněhulák patří z hlediska gramatiky mezi životná podstatná jména 🙂

Pokud jde o sněhuláky a jejich spojení se začátkem zimy na hřebenech Šumavy, v loňském roce jsme mohli stavět sněhuláky již 19. září, v roce 2021 to bylo 13. října (v článku zde), v roce 2020 to bylo při nezvykle vysoké zářijové sněhové pokrývce 26. září, například na Boubíně (v článku zde). Letošní první sněhuláky připomínající první sněhovou pokrývku a začátek zimy na hřebenech Šumavy jsme tedy stavěli o poznání později, než bývá obvyklé. Podstatnější ale bude, abychom měli dostatek příležitostí stavět sněhuláky v průběhu meteorologické zimy, tedy minimálně od počátku prosince do konce února, a to nejen na hřebenech Šumavy.  

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..