Silnější mráz v polovině října

Mrazivé ráno s popraškem sněhu na Horské Kvildě v pondělí 16. října (zdroj: pensionhelenahones.cz)

Po delším období s nadprůměrnými teplotami, které trvaly více než měsíc (o teplotně rekordním celém září na Šumavě jsme psali v článku zde), se po výrazné studené frontě spojené se sněhovými přeháňkami znatelně ochladilo, přičemž se v nejvyšších polohách vytvořila i slabá sněhová pokrývka (referovali jsme v aktualitě zde). Následně se na Šumavě během noci postupně vyjasňovalo a teplota vzduchu k ránu na mnohých místech klesla hluboko pod bod mrazu. Nejníže tomu bylo na stanici Horská Kvilda, u Hamerského potoka, kde k dosažení -10 °C chyběly pouhé 3 desetiny stupně. Silný mráz v polovině října zažilo i Luzenské údolí, kde stanice Březník zaznamenala jen o půl stupně mírnější mráz s hodnotou -9,2 °C, pomyslnou třetí příčku si až k samému ránu nenechala ujít stanice Kvilda – Perla s naměřenou minimální teplotou vzduchu -8,9 °C.

Takový mráz v polovině října nebývá na Horské Kvildě zase tak často. Nižší teplotu vzduchu ve druhé dekádě října se zde od roku 1978 podařilo naměřit 15x s tím, že nejsilnější ve zmíněných dnech zde byl 20. října 2009 s hodnotou -13,7 °C. Podobně na Březníku to bylo od roku 1987 ve 12 případech s nejsilnějším mrazem -13,1 °C v polovině října 1992. Na stanici Kvilda – Perla je dnešní mráz přece jen o poznání „běžnější“, kdy silnější pro druhou dekádu října zde byl zaznamenán od roku 1985 ve více než 40 případech, navíc s absolutním minimem -16,5 °C také z 20. října 2009. Například  předloni byl na Perle mráz -10,2 °C naměřen už 10. října. Nicméně na většině stanic silný mráz jako dnes v polovině října tak často nebývá. Z dalších šumavských stanic, kde není tak dlouhá historie měření, zaznamenaly dnes 16. října nejnižší hodnoty stanice Žďárek a Rokytská slať (-7,5 °C), Knížecí Pláně (-7,2 °C) a Arnoštov (-6,9 °C).

Mimo Šumavu byl naměřen nejsilnější mráz -7,4 °C v Novohradských horách na stanici Pohoří na Šumavě, naopak v Jizerských horách k ránu nemrzlo vůbec. Ještě níže dnes k ránu klesaly na Šumavě přízemní teploty, kdy na Žďárku bylo ve výšce 5 cm nad zemí mrazivé minimum -14,3 °C, na stanicích Horská Kvilda, u Hamerského potoka a Kvilda Perla stejné přízemní minimum -13,7 °C, stanice Arnoštov -12,6 °C a Knížecí Pláně -12,4 °C .

Grafy meteorologických stanic Horská Kvilda, u Hamerského potoka a Březník s ranním poklesem teploty 16. října na -9,7 °C resp. -9,2 °C (zdroj dat: A. Vojvodík a ČHMÚ)

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..